PUBLICITÉ

Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/04/2010 - 00h00
-A +A

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het allerbeste wat u kan doen, is uiteraard huidkankers voorkomen. En dat is nu eenmaal een troef die men reeds tijdens de kinderjaren moet uitspelen...

PUB

Twee soorten huidkankers


Er bestaan twee grote soorten huidkankers: carcinomen en melanomen.
Bij de carcinomen, onderscheiden we het basocellulaire carcinoom en het spinocellulaire carcinoom, maar het basocellulaire komt veruit het meeste voor. Van carcinomen moet u weten dat ze de onderste laag van de opperhuid aantasten, vaak op het gezicht aangetroffen worden en meestal goedaardig zijn. Melanomen zijn daarentegen kwaadaardige tumoren. Ze treffen de melanocyten, de pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor het geven van kleur aan de huid.

Vijanden van onze huid: de uv-stralen!


De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan ultraviolette stralen, ongeacht of ze rechtstreeks afkomstig zijn van de zon of kunstmatig afgeleverd worden (zonnebanken, zonnecabines).
Maar het is ook en vooral de blootstelling aan de zon tijdens de kinderjaren en de tienertijd, alsook het opdoen van zonnesteken, die geassocieerd worden met het hoogste risico op huidkanker. Er bestaan nochtans enkele verschillen naargelang het type huidkanker.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/04/2010 - 00h00 Syndicat national des dermatologues vénéréologues (Franse nationale vereniging van dermatologen en venerologen), www.syndicatdermatos.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zon en huidkanker: vraag & antwoord Gepubliceerd op 06/08/2013 - 17h21

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije decennia aanzienlijk gestegen. Sommige vroeg opgespoorde tumoren zijn goedaardig, terwijl andere te duchten zijn. Dit laatste is het geval met melanomen, de ernstigste vorm van huidkanker. UV-stralen...

Prostaatkanker: UV beschermt! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Zonnebaden en zonnebanken zijn niet steeds slecht voor de gezondheid. Dit bewijst een Britse studie die laat uitschijnen dat UV-stralen het risico van prostaatkanker verkleinen.

Hou uw kinderen uit de zon! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Het wordt tot vervelens toe herhaald: kinderen blijven het best uit de zon. Zonnecrème beschermt ze onvoldoende tegen de negatieve werking van de zon: vroegtijdige huidveroudering, huidkanker, oogletsels, verzwakte afweer, … Wilt u hun kostbare zonne...

Meer artikels