PUBLICITÉ

Huidkanker: hou niet alleen de schoonheidsvlekken in het oog!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/06/2007 - 00h00
-A +A

Dankzij de jaarlijkse campagnes voor opsporing van huidkankers begint het woord melanoom stilaan een begrip te worden bij het grote publiek. Dit type is de meest ernstige, maar niet de meest voorkomende vorm van huidkanker. In meer dan 80% van de gevallen gaat het om het zogeheten basocellulaire carcinoom. Het is dus belangrijk dat ook deze kanker vroegtijdig wordt opgespoord, herkend en behandeld.

PUB

Totnogtoe waren de sensibiliseringcampagnes gericht op het melanoom, een huidkanker die ontstaat uit melanocyten, dat zijn de cellen die het pigment (melanine) produceren. Vandaar het belang om ons te beschermen tegen zonnestraling. Het is de zwaarste vorm van huidkanker, die ook vaak bij jonge mensen voorkomt. Het is dan ook heel belangrijk om ze zo snel mogelijk op te sporen en er iets aan te doen, want na verloop van tijd vormen zich metastasen die vaak moeilijk te behandelen zijn. Specialisten raden dan ook aan om onze huid en die van onze geliefden regelmatig grondig te inspecteren, op zoek naar tekenen die kunnen wijzen op een melanoom: een schoonheidsvlek die groter wordt, die verandert van uitzicht, die asymmetrisch wordt, die onregelmatige randen heeft, die in het midden verkleurt, die bloedt of jeuk veroorzaakt.

Het basocellulaire carcinoom
Het melanoom mag dan wel de ergste kanker zijn, ze is niet de meest voorkomende. Bijna 90% van de huidkankers zijn carcinomen. Men maakt daarbij nog onderscheid tussen de basocellulaire carcinomen en de spinocellulaire carcinomen, maar deze laatste vormen zijn zeldzaam.

De basocellulaire carcinomen ontstaan niet uit pigmentcellen, maar uit basale cellen van de opperhuid.
Ze treden vooral op bij mensen van middelbare leeftijd, vooral na het vijftigste levensjaar, en zijn te herkennen aan kleine vleeskleurige knobbeltjes die geleidelijk aan groter worden. Soms zijn er nog andere verschijnselen: witachtige zones, verzwering die niet geneest, enz.
Concreet moet u bij elk knobbeltje, vooral op het gezicht, dat na 3 of 4 maanden niet genezen is, een dermatoloog raadplegen voor een precieze diagnose. Hoe vroeger u ermee naar de arts stapt, hoe minder ernstig de esthetische gevolgen zullen zijn. De arts zal dan een exerese uitvoeren, dat wil zeggen dat hij het knobbeltje verwijderd en het weefsel laat onderzoeken in het labo om de diagnose te bevestigen en na te gaan of de exerese volledig is.

Huidkankers komen de voorbije twintig jaar alsmaar meer voor. Elk jaar worden in Frankrijk ongeveer 6.000 nieuwe gevallen van melanomen en 300 tot 400.000 nieuwe gevallen van basocellulaire carcinomen vastgesteld.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/06/2007 - 00h00 Persbericht van het Franse " Syndicat national des dermato-vénérologues ", mei 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kunt u huidkanker opsporen? Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

De frequentie van huidkanker is op tien jaar tijd drie keer groter geworden. Het goede nieuws is dat huidkanker doeltreffend kan worden opgespoord. Weet u hoe dat moet? Weet u op welke symptomen u moet letten? Wanneer u een dermatoloog moet raadplege...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Euromelanoma: een week om kanker te lijf te gaan Geüpdatet op 11/04/2012 - 09h04

In de week van 7 mei 2012 voert Euromelanoma campagne om het grote publiek en de mensen uit de gezondheidssector te wijzen op de gevaren van huidkanker . Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa.

Meer artikels