Huidkanker: een hoopgevend gen

Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00
-A +A

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

PUB

Identificatie van het verantwoordelijke BRAF-gen

Britse onderzoekers hebben een gen ontdekt dat een rol speelt in bijna 70% van de gevallen van maligne melanoom (de gevaarlijkste vorm van huidkanker). Dat opent nieuwe therapeutische perspectieven.Aanvankelijk onderzochten de onderzoekers meerdere families van genen ("codenamen": RAS, RAF, MEK, ERK, enz.) die allemaal de groei van de cellen controleren. Eén van die genen, het BRAF-gen genaamd, werd opgezocht in 15 verschillende kankercellijnen (longkanker, borstkanker, melanoom, enz.).Zo werd ontdekt dat het BRAF-gen in kankercellen mutaties (wijziging van de genetische code waardoor de ontwikkeling fout loopt) veroorzaakt. De mutatie werd vastgesteld bij 66% van de patiënten met een melanoom en slechts bij 18% van de patiënten met een colon- of rectumkanker; bij 11% van de patiënten met een glioom (tumor van het zenuwstelsel) en bij 14% van de patiënten met leverkanker. De mutatie komt vooral voor bij melanomen en zou een rol spelen bij het ontstaan van de tumor.

Foto van een melanoom. Wees voorzichtig als één van uw schoonheidsvlekken van uitzicht verandert!

Bepaalde gelijkenissen van nut voor de toekomst?

Maar daar blijft het niet bij. Het BRAF-gen vertoont immers grote gelijkenissen met het ABL-gen dat een rol speelt bij verschillende vormen van leukemie (een bloedziekte met overproductie van witte bloedcellen). Het geneesmiddel Glivec werkt specifiek in op het ABL-gen. Dit nieuwe geneesmiddel heeft de Galenus-prijs voor therapeutische innovatie behaald en wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie.

Dankzij die structurele gelijkenissen zou men dus gemakkelijker een specifieke behandeling tegen melanoom kunnen ontwikkelen.

Ter herinnering, de incidentie van melanoom stijgt constant, en dit overal ter wereld. Het melanoom is momenteel de eerste doodsoorzaak bij jonge vrouwen van 25 tot 29 jaar.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00 Davies H. et al., Mutations of the BRAF gene in human cancer. Nature doi: 10.1038/nature 00766 (AOP, Published online: 9 June 2002).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het depressiegen Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Zijn we genetisch voorbestemd voor depressie? Die hypothese wint veld, nu er een twintigtal chromosoomregio's ontdekt zijn die genen bevatten die een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse geestesziekten, waaronder depressie.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Kinderopvang beschermt tegen leukemie! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h28

De link tussen kinderopvang en leukemie? Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Meer artikels