Huidkanker: de doorbraak van PET

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00
-A +A

PET - dat staat voor positron emissie tomografie - is een moderne beeldvormingstechniek die bijzonder doeltreffend blijkt bij de diagnose van één van de gevaarlijkste huidkankers: melanoom.

PUB

Melanoom (huidtumor) is de kanker die de voorbije veertig jaar het sterkst is toegenomen: hij is in veertig jaar tijd verdrievoudigd. Die sterke stijging is gedeeltelijk te verklaren door de opsporingscampagnes en de sensibilisering van het grote publiek en de gezondheidsprofessionals.

Blootstelling aan de zon, schoonheidsvlekken en sommige genetische eigenschappen worden beschouwd als risicofactoren voor dit soort kanker, dat bij mannen meer voorkomt op de rug en bij vrouwen meer op de benen, met een incidentiepiek tussen 40 en 50 jaar. Maar opgelet: in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontwikkelt melanoom zich meestal "de novo", met andere woorden: is het meestal geen ontaarding van een al bestaande schoonheidsvlek. Dus als er een vlek verschijnt op uw huid, als die vlek groeit of haar randen onregelmatig worden, moet u een dermatoloog raadplegen, zodat een eventueel melanoom tijdig kan worden opgespoord.

De diagnose berust systematisch op operatieve verwijdering. Alleen deze biopsie, gevolgd door een laboratoriumanalyse, kan het vermoeden van melanoom bevestigen en de dikte ervan meten (via berekening van de index van Breslow). Van die resultaten hangen een eventuele nieuwe operatie en een adjuvante behandeling af (helaas hebben beide methoden vandaag nog altijd slechts een beperkte doeltreffendheid).

De dikte van de tumor is een zeer belangrijke factor, want vanaf één millimeter verhoogt de kans dat de kankercellen beginnen uit te zaaien. In dat geval spreken we van metastasen. Die zijn moeilijk op te sporen en te lokaliseren; vandaar dat er vaak verschillende onderzoeken uitgevoerd worden (botscintigrafie, scanners, echografie van de klierzones, MRI). In dit domein biedt TEP voordelen in vergelijking met de genoemde procédés. De gevoeligheid en de specificiteit voor het opsporen van metastasen bedraagt immers ongeveer 90 %. Het PET-onderzoek moet uitgevoerd worden op het hele lichaam, want de metastasen kunnen om het even welk ander orgaan aantasten; de kankercellen verspreiden zich immers via het bloed en de lymfeklieren. Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, 6 april 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Huidkanker: nieuwe hoop Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Amerikaanse wetenschappers berichtten zopas over een spectaculaire genezing van een melanoom (huidkanker): een heel aanzienlijke tumor verdween op twee maanden tijd en is twee jaar later nog altijd niet terug. Tekst en uitleg over een spectaculaire g...

Huidkanker: hou niet alleen de schoonheidsvlekken in het oog! Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Dankzij de jaarlijkse campagnes voor opsporing van huidkankers begint het woord melanoom stilaan een begrip te worden bij het grote publiek. Dit type is de meest ernstige, maar niet de meest voorkomende vorm van huidkanker . In meer dan 80% van de ge...

Huidkanker: voorkomen en genezen Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Huidkanker is de frequentste vorm van kanker, maar ook de kanker die het best geneest. In Europa stijgt de frequentie van huidkanker snel. Als u een verdacht huidletsel opmerkt, zou u tijdig uw arts moeten raadplegen. Anderzijds moet blootstelling aa...

Meer artikels