PUBLICITÉ

Huidjeuk bij honden en katten: parasitisme

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 02/11/2004 - 00h00
-A +A

We weten allemaal hoe vervelend huidjeuk is. Onze huid krijgt namelijk af te rekenen met allerlei vormen van agressie, van insectenbeten tot allergieën. Ook dieren blijven niet gespaard...

PUB

Het is dan ook belangrijk er goed op te letten, kwestie van tijdig te kunnen ingrijpen en onze huisdieren het leefcomfort te bieden dat ze verdienen. Als onze honden en katten voortdurend de neiging hebben om zich te krabben, kan dat verschillende oorzaken hebben, onder meer parasieten:

Insecten

De vlo is een donkerbruin insectje dat vooral in de lente en de zomer de vacht van honden en katten teistert. Ook al kan het niet op de mens leven, het kan ons wel af en toe bijten. Na het bloed van hun slachtoffer te hebben verteerd, laten vlooien "keuteltjes" na in de vacht die oplossen in water, waardoor er zich een rode kleurstof vormt (door de hemoglobine). Bovendien is het speeksel van vlooien sterk allergiserend. Een tweede insect dat het op onze dieren gemunt heeft, is de luis. Deze parasiet nestelt zich vooral in de vacht van zieke en/of slecht verzorgde jonge dieren. Er bestaan verschillende luizensoorten die elk specifiek zijn voor een bepaalde diersoort. Honden- en kattenluizen parasiteren dan ook nooit de mens. Ze leven op de vacht en leggen hun eitjes (neten), die goed zichtbaar zijn en zich stevig aan de vacht hechten.

Huismijten

Huismijten zijn parasieten die schurft veroorzaken. De schurftmijt (sarcoptes scabiei) treft vooral honden. De secreties van de huismijt veroorzaken jeuk. Gevolg: de hond krabt zich, waardoor er wondjes ontstaan die kunnen infecteren. De letsels bevinden zich aanvankelijk meestal op de rand van de oren, de ellebogen en de knieën. Als ze niet behandeld worden, verspreiden ze zich over heel het lichaam. Een tweede type schurft is cheyletiellose. De stofmijt (cheyletiella) parasiteert honden, katten en konijnen en veroorzaakt een vette rughuid en schilfers. De intensiteit van de jeuk verschilt naar gelang het geval. Notoedres cati ten slotte komt meestal voor bij katten. De huismijt in kwestie veroorzaakt hevige jeuk, en er vormen zich grijze korsten op oren, kop en hals. Deze drie mijtachtigen zijn bijzonder besmettelijk en kunnen ook een mens aantasten die in contact is gekomen met een ziek dier. Ze zijn niet zichtbaar met het blote oog en kunnen alleen opgespoord worden met een microscoop. In de nazomer en de herfst ten slotte legt de zogenaamde trombicula haar eitjes in de natuur. De volwassen trombicula leeft niet op onze dieren, maar haar donkeroranje larven parasiteren en bijten hen maar wat graag. Ze vormen oranje hoopjes op de oorbasis, tussen de tenen, in de huidplooien en op de buik.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 02/11/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels