PUBLICITÉ

De huid tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/04/2004 - 00h00
-A +A

De huid van een zwangere vrouw verandert, soms zelfs definitief, als de zon van de partij is of als de vrouw te veel verzwaart.

PUB

Zwangerschapsstriemen: een niet zo elastische huid

Een te snelle uitrekking van de huid, zoals we zien bij een snelle gewichtstoename of een zwangerschap, veroorzaakt een breuk van de elastische vezels en het collageen in de diepste lagen van de lederhuid. Dat is een zuiver mechanisch fenomeen. Het is dus logisch, vooral in het derde trimester, dat er zwangerschapsstriemen opduiken als de uitrekking op haar hoogtepunt komt. Ze komen vooral voor aan de buik, de schoot, de borsten en de bovenkant van de dijen. Deze breuk is overigens onomkeerbaar en laat een wit, paarlemoerachtig litteken achter dat ook na de zwangerschap zichtbaar blijft, zelfs als men weer op zijn oorspronkelijke gewicht komt. Een jonge evenals een witte en gladde huid lijkt er het gevoeligst voor.

Zwangerschapsstriemen voorkomen en behandelen tijdens en na de zwangerschap

Allereerst moet u de gewichtstoename beperken tot de richtcijfers die u krijgt van de gynaecoloog of de vroedvrouw (u mag echter niet ondervoed raken, want dat zou gevaarlijk zijn voor de baby). Vervolgens is het aan te raden om de huid op de risicozones dagelijks te masseren door middel van cirkelvormige bewegingen en met een vette crème of plantaardige oliën, zoals zachte amandelolie of avocado-olie. Eén keer per week een peeling verzekert een betere penetratie van het product. Overigens zijn massages op zich al heilzaam, aangezien ze de bloeddoorstroming in de huid stimuleren. Jammer genoeg stelt men na de zwangerschap vast dat de zwangerschapsstriemen niet verdwijnen. In de zon zullen ze ook niet bruinen, waardoor ze nog zichtbaarder worden. Het is echter mogelijk om het uiterlijk ervan aan te passen door middel van afschaving van het oppervlak. Daardoor gaan ze minder glanzen en bestaat ook de kans dat de opperhuid gedeeltelijk regenereert. Er bestaan laser- en zogeheten "microdermabrasietechnieken", die werken door de projectie van microkristallen. U vraagt het best raad aan een dermatoloog.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Meer artikels