PUBLICITÉ

De huid slachtoffer van onze biologische klok!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 12h02
-A +A

Niemand ontsnapt aan de veroudering, een universeel proces dat bepaald wordt door onze biologische klok en waarvan de eerste tekens verschijnen vanaf de leeftijd van dertig jaar. De strijd tegen de tijd is nochtans niet bij voorbaat verloren!

PUB

De oorzaken van de veroudering

Naast een aantal externe factoren (ultraviolette stralen, dehydratie, vervuiling, stress, slaaptekort, sigaretten, alcohol, voeding…), zijn ook de leeftijd en de hormonale veranderingen belangrijke oorzaken van de veroudering van de huid. Zelfs voor de menopauze, vertragen sommige lichaamsfuncties die op hun beurt leiden tot een verminderde stevigheid van de huid en een verlies van water, vitaminen en oligo-elementen in de huidcellen. Met de hormonale verandering, leidt het tekort aan oestrogenen dikwijls tot een uitdroging van de weefsels en een verslapping van de huid. De veroudering van de huid is een complex proces waarbij verschillende gebeurtenissen in verband met de huidcellen (sterfte, mutaties en degeneratie) en de diepe huidlagen (verdikking en vervorming van de diepe lagen en in het bijzonder van de zone die het collageen bevat) een rol spelen. Daar komt de myo-veroudering nog bij: door de herhaaldelijke bewegingen van de gezichtsspieren, ontstaan de eerste rimpels. Om de huid te voeden en om haar tekortkomingen en onvolmaaktheden te compenseren vóór de eerste tekens van veroudering zichtbaar worden, raden dermatologen aan een specifieke en dagelijkse hygiëne in acht te nemen.

Rimpels voor elke mimiek

Na een samentrekking van de onderhuidse spieren van een jong gezicht, plooit de huid zich, maar zij is elastisch genoeg om daarna opnieuw glad aan te voelen. Wanneer men ouder wordt, zorgt de verminderde elasticiteit ervoor dat de huid niet meer volledig glad wordt: de sporen die achtergelaten worden door de samentrekking van de huidspieren blijven zichtbaar en vormen zogenaamde uitdrukkingsrimpels. Een overzicht:

  • De horizontale rimpels van het voorhoofd komen dikwijls voor bij intellectuelen en mensen die zich dikwijls concentreren.
  • De rimpels tussen de wenkbrauwen - de leeuwenrimpels - vormen dikwijls een V. Deze rimpels bezorgen de mensen die ze hebben een streng uiterlijk.
  • De neus-lippenplooi, de rimpel tussen neusvleugel en mondhoek, geeft de indruk dat de wang inzakt.
  • De kraaienpootjes zijn de eerste zichtbare rimpels. Zij vertrekken vanuit de buitenste ooghoeken, zijn aanvankelijk weinig zichtbaar, maar worden mettertijd opvallender en dieper.
  • De rimpels rond de mond: onophoudelijk trekt de mond samen om daarna te ontspannen. Wij spreken, eten, glimlachen en dat veroorzaakt evenwijdige rimpeltjes vanuit de mond.

 

Initialement publié par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 12/02/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2016 - 12h02
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ