PUBLICITÉ

De huid hydrateren om te bruisen van gezondheid!

Geüpdatet door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 10h44
-A +A

De weersomstandigheden (droogte, koude, wind) zorgen vaak voor een gedehydrateerde huid.

Toch mag u een droge huid niet verwarren met een gedehydrateerde huid.
Een droge huid heeft een tekort aan vetstoffen terwijl een gedehydrateerde huid een tekort heeft aan water.

PUB

Verwar droge huid niet met gedehydrateerde huid!

Wie aan dehydratatie denkt, krijgt dikwijls het beeld voor ogen van een droge huid, zoals een krokodillenhuid.

En toch, hoewel een droge huid eerder gedehydrateerd zal zijn door een gebrek aan lipiden (vetstoffen die de weefsels hydrateren en het vocht bijhouden), kan een vette huid ook gedehydrateerd zijn.

De kenmerken van een gedehydrateerde huid zijn duidelijk:

  • de huid is ruw,
  • rimpeltjes worden zichtbaar,
  • u voelt pijn alsof de huid verkrampt
  • en de huid krijgt een grijs tintje.

Dehydratatie is een toestand: zodra het evenwicht hersteld is, voelt de huid weer soepel aan en is het hydratatiepeil weer normaal.

Rimpeltjes, pijnlijke krampen in de huid, een gebrek aan soepelheid en een ongemakkelijk gevoel zijn daarentegen de belangrijkste symptomen van een acute uitdroging van de huid.

Een droge huid is gevoeliger en kwetsbaarder.
Bij mensen met een droge huid, kan het verouderingsproces van de huid sneller verlopen.

 

Wat zijn de oorzaken van dehydratatie

De belangrijkste oorzaken van dehydratatie van het gezicht hebben voor alle vrouwen ter wereld, welke hun leeftijd ook moge zijn, te maken met:

  • De weersomstandigheden (kou, wind, plotse temperatuurdalingen, zon, vervuiling, airco...)
  • Een psychologische schok of een hormonale ontregeling kunnen eveneens een oorzaak van dehydratatie zijn, net als het natuurlijke verouderingsproces.
  • Het gebruik van niet aangepaste verzorgingsproducten of van zeep met een te hoge pH beschadigen ook de hydrolipidische film, die de natuurlijke verdedigingslaag vormt van de opperhuid tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Technisch gesproken
De opperhuid bevat een natuurlijke hydratatiefactor, die samen met de natuurlijke vetten die in de huid aanwezig zijn, zorgt voor het behoud van het ideale hydratatiegehalte en de beschermende functie van de huid. Die natuurlijke hydratatiefactor, die uit talrijke substanties bestaat waarvan sommige hygroscopisch zijn, vormt een beschermende film die er moet; voor zorgen dat de huid haar vocht niet afgeeft.

Droge huiden hebben een tekort aan vocht en hun waterreserves zijn eveneens aangetast.

Initialement publié par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 11/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 03/10/2014 - 10h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bent u zeker dat u een droge huid hebt? Geüpdatet op 04/03/2008 - 00h00

Uw huid trekt en ze doet pijn, vooral bij koud weer, en ze reageert slecht als u haar reinigt? Dan denkt u vast dat u een droge huid hebt. Misschien wel ten onrechte, want dat probleem kan gemakkelijk verward worden met andere problemen en wordt ook...

Huidverzorging: goede ideeën en misvattingen Gepubliceerd op 22/05/2012 - 12h10

Bent u goed in het verzorgen van uw huid? Welke zijn de goede ideeën en welke zijn de fabeltjes in verband met de beste manier om de huid te hydrateren , de frequentie van peelings , de keuze van een reinigingsproduct, verzorgingsolie of huidcrème?

Heeft uw huid voeding of hydratatie nodig? Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

De huid kan af en toe trekkerig aanvoelen. Dat overkomt iedereen. Velen denken dan dat ze een droge huid hebben, een logische conclusie op het eerste gezicht. En toch is dat vaak niet het geval. Men moet weten dat er een verschil is tussen een droge...

Onze huid heeft meer vocht nodig naarmate we ouder worden Gepubliceerd op 23/08/2016 - 14h21

Het is belangrijk dat u uw huid goed hydrateert , ongeacht uw leeftijd. Jonge vrouwen kunnen op die manier huidveroudering vertragen, terwijl oudere vrouwen hun huid gezond en jeugdig kunnen houden. Waarom is hydratatie van de huid zo belangrijk?

Meer artikels