PUBLICITÉ

Hou uw middelomtrek in het oog!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00
-A +A

Uw middelomtrek meten, is een heel eenvoudige handeling en tegelijk een uitstekende indicator voor het metabolisch syndroom. Als uw middelomtrek abnormaal hoog is - meer dan 88 cm voor een vrouw en meer dan 102 cm voor een man -, is het aan te raden om uw arts te raadplegen, want dan loopt u een verhoogd cardiovasculair risico.

PUB

Het metabolisch syndroom is een stoornis die 20 % van de bevolking treft en een verhoogd risico inhoudt op hart- en vaatziekten en op diabetes. Om van het syndroom te kunnen spreken, moeten er minstens drie van de vijf volgende factoren aanwezig zijn:

  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • cholesterol
  • triglyceriden
  • insulineresistentie.

Het metabolisch syndroom komt het vaakst voor bij sedentaire personen met overgewicht, meer bepaald met vetophoping rond het middel. Buikvet verhoogt namelijk de insulineresistentie en verhoogt zowel de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel als het cholesterolgehalte. Daardoor stijgt uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten en op diabetes. De middelomtrek moet dan ook systematisch gemeten worden, en ook de Body Mass Index (BMI) moet regelmatig gemeten worden.

De referentiewaarden nog eens op een rijtje

Cholesterol Totale cholesterol: lager dan 2 g/l nuchter HDL-cholesterol: meerdere dan 0,4 g/l nuchter Triglyceriden: meedere dan 2 g/l nuchter Bloeddruk Systolische bloeddruk: lager dan 140 mmHgDiastolische bloeddruk: lager dan 90 mmHgInsulineresistentie Bloedsuikerspiegel: lager dan1,26 g/lDiabetes indien bloedsuikerspiegel meerdere dan 1,26 gOvergewichtBody Mass Index (gewicht in kg/lengte in m/lengte in m): 18,5 tot 24,9(voorbeeld: 60 kg/1,70m; BMI = 60/1,7/1,7 = 20,76)MiddelomtrekVrouwen: lager dan 88 cmMannen: lager dan 102 cm

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het hart in cijfers Geüpdatet op 19/02/2007 - 00h00

Wat zijn normale bloeddrukwaarden? Welke cholesterolgehalten in het bloed zijn goed of slecht voor het hart? Hoeveel bedraagt de normale body mass index? Is uw tailleomtrek niet te groot? Welke cijfers moet u kennen? Doe de test!

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Meer artikels