PUBLICITÉ

'Hou je rug recht': rugpijn bij kinderen voorkomen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/09/2017 - 12h15
-A +A

Ook kinderen lijden vaak aan lage rugpijn, vanaf de lagere school tot de adolescentie.

Veel factoren verhogen de kans op rugpijn, zoals een slechte houding in de klas, foutief dragen van de schooltas, vermoeidheid, te weinig of te veel lichaamsbeweging. Nochtans kan daar gemakkelijk aan worden verholpen door te zorgen voor aangepast schoolmateriaal en een goede levenshygiëne.

PUB

Rugpijn: Een groot probleem

Net zoals bij volwassenen komt rugpijn ook bij kinderen en adolescenten alsmaar vaker voor. Volgens specialisten heeft 20 tot 50% van de kinderen van 10 tot 15 jaar rugpijn. Bijna 2 adolescenten op 3 klaagt erover.

Het is dan ook essentieel dat probleem vroegtijdig aan te pakken, als men weet dat de helft van de kinderen op volwassen leeftijd lage rugpijn zal hebben.

Oorzaken van rugpijn bij kinderen

De wervelkolom ondersteunt het hele skelet en omvat talrijke gewrichten die de hals en de rug ondersteunen en laten bewegen.

Zodra het kind naar school gaat, wordt de wervelkolom belast, wat rugpijn in de hand kan werken:

  • het kind blijft lang zitten en wringt zich vaak in allerlei "bochten" op een te lage of te hoge stoel of doordat de lessenaar niet de juiste hoogte heeft;
  • het draagt zijn schooltas verkeerd, vaak op één schouder, ofwel zijn de draagriemen slecht afgesteld;
  • het kan vermoeid zijn door onvoldoende of slecht slapen of door een onevenwichtige voeding;
  • het kind doet te weinig of te veel aan lichaamsbeweging.
    Lichaamsbeweging is noodzakelijk tijdens de groei, maar te veel sporten kan de wervelkolom van het kind te zwaar belasten en herhaalde microtraumata veroorzaken.

Preventie is essent

In de klas een goede houding aannemen:
Het kind mag niet op zijn lessenaar gaan liggen als het schrijft. De leerkrachten spelen wat dat betreft een belangrijke rol, maar dat volstaat niet. Het zou inderdaad wenselijk zijn dat de scholen beschikken over "ergonomisch materiaal" met regelbare stoelen en kantelbare tafels. Als het kind "problemen heeft" met standaard meubilair, komt dat volgens specialisten (kinderartsen, reumatologen, kinesitherapeuten) doordat het probeert een minder belastende houding te vinden om zijn wervelkolom te sparen.

De schooltas correct dragen:
Ouders en leerkrachten moeten een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat de kinderen hun schooltas op beide schouders dragen en dat de draagriemen correct zijn afgesteld volgens de lichaamlengte. Vaak wordt ten onrechte beweerd dat een te zware schooltas de belangrijkste oorzaak is. Specialisten zijn inderdaad van mening dat dit niet zo is en dat geen enkele studie heeft aangetoond dat rugpijn rechtstreeks toe te schrijven is aan het gewicht van de schooltas. Maar het zou zeker niet slecht zijn dat het gewicht van de schooltas laag wordt gehouden, bijv. door één boek te nemen in plaats van twee.

Een goede levenshygiëne:
De levenshygiëne bepaalt uiteraard de algemene toestand van het kind en is nog belangrijker als het kind in volle groei is en sneller vermoeid raakt.
Vermoeidheid, oorzaak van wervelkolomlijden, moet worden vermeden. Goede eetgewoontes zijn ook belangrijk. Men heeft immers aangetoond dat overgewicht en een onevenwichtige voeding belangrijke risicofactoren zijn.
Het schoolritme en het gezinsleven moeten zo goed mogelijk worden aangepast. Het is ten slotte essentieel dat het kind goed en voldoende lang slaapt.

Aan fysieke activiteit doen:
Het calciumkapitaal van het lichaam ligt vast op de leeftijd van 20 jaar en lichaamsbeweging is noodzakelijk tijdens de groei, zo niet loopt het kind risico op volwassen leeftijd lage rugpijn te krijgen.
Alle kinderen moeten dus sporten maar de sport moet uiteraard worden aangepast aan hun voorkeur en mogelijkheden.
Te intensieve sportbeoefening kan echter schadelijk zijn en het latere risico van rugpijn verhogen. Opwarming en stretchoefeningen zijn in ieder geval aangewezen.

Bescherm de rug van kinderen tegen de gevaren die om de hoek loeren.
Ouders en leerkrachten moeten hen daarbij helpen met eenvoudige maatregelen en gezond verstand.

Initialement publié par Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 15/10/2001 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/09/2017 - 12h15

Un bon dos, c'est facile. Odile Payri, Albin Michel. SOS dos. F. Mouret. Frison Roche

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Leerlingen zijn geen lastdieren Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Meer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

Meer artikels