PUBLICITÉ

Hormonen verantwoordelijk voor migraine

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/05/2017 - 11h00
-A +A

Het verband tussen migraine en de menstruatiecyclus blijkt een feit te zijn bij heel wat vrouwen. De oorzaak? Oestrogenen hebben een invloed op het functioneren van de hersenen en een daling van het oestrogenengehalte kan een migrainecrisis uitlokken.

PUB

Neuronen onder hormonale invloed

Vanaf de puberteit ondergaan vrouwen de invloed van ovariële hormonen -oestrogenen en progesteron- die op hun beurt het karakter van vrouwen beïnvloeden, de ovulatie en ook het humeur en het optreden van migraine. De eerste migrainecrisissen treden vaak op tijdens de puberteit, nemen af tijdens de zwangerschap (80% van de gevallen) en verdwijnen in veel gevallen in de menopauze (30% van alle gevallen). Het verband tussen hormonale schommelingen en migraine kan verklaard worden door het feit dat neuronen een aantal receptoren hebben in de oestrogenen. De werking van de hersenen wordt gedeeltelijk beïnvloed door de aanwezigheid van de hormonen. Als het gehalte daalt (van nature of door het stoppen met de pil), zoals dat het geval is vlak voor of bij het begin van de menstruatie, heeft dat gevolgen voor de hersenen. Bij sommige vrouwen bevorderen de veranderingen in het functioneren van de hersenen het optreden van migraine.
 

Migrainecrisissen voorkomen

Migrainecrisissen kunnen feller zijn tijdens de menstruatie, maar de meeste patiënten hebben ook buiten die periode last van de aandoening. Niet meer dan 10% van de migrainepatiënten heeft alleen crisissen tijdens de menstruatie. Bij vrouwen die alleen last hebben van migraine tijdens de menstruatie is de behandeling gebaseerd op de hormonale factoren die de crisissen uitlokken. Patiënten die de pil nemen of die een regelmatige cyclus hebben, kunnen een supplement oestrogenen voorgeschreven krijgen dat toegediend wordt vlak voor de regels in de vorm van een patch of een gel. Samen met een ontstekingsremmer kan de behandeling door het oestrogenengehalte minder bruusk te doen dalen migrainecrisissen voorkomen. Vrouwen die geen regelmatige cyclus hebben en of geen anticonceptiepil nemen, kunnen een beroep doen op triptanen, specifieke geneesmiddelen om migrainecrisissen te voorkomen.
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 20/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/05/2017 - 11h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Meer artikels