PUBLICITÉ

Hormonale substitutietherapie van de menopauze: ook tegen diabetes

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00
-A +A

Een hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) blijkt diabetes te voorkomen. Bij gemenopauzeerde vrouwen met coronair lijden vermindert HST de frequentie van diabetes met 35%.

PUB

Deze studie is de eerste die de effecten van HST op diabetes (suikerziekte) heeft onderzocht en die heeft aangetoond dat HST een gunstig effect blijkt te hebben.

Beschermend effect van HST

De studie werd uitgevoerd in 20 Amerikaanse klinische centra op een totaal van 2.763 gemenopauzeerde vrouwen met bewezen coronair lijden. De vrouwen werden in twee groepen ingedeeld: 1 groep kreeg een HST*, de andere een placebo.De vrouwen werden 4 jaar gevolgd. In het begin van de studie vertoonden 734 vrouwen diabetes. De glycemie (bloedglucosegehalte of bloedsuikerspiegel) steeg significant bij de vrouwen uit de placebogroep en veranderde niet bij de vrouwen die HST kregen. Zo bedroeg de frequentie van diabetes 6,2% in de HST-groep en 9,5% in de placebogroep. Ook het gewicht en de tailleomtrek veranderen niet."Bij vrouwen met coronair lijden voorkomt de HST het optreden van een tweede coronair accident misschien niet, maar ze vermindert toch de incidentie van diabetes met 35%", aldus de auteurs. "Dat volstaat weliswaar niet om een HST aan te bevelen in de secundaire preventie van coronair lijden."

Over HST

Voor niet-ingewijden is het moeilijk een balans op te maken van de voor- en nadelen van HST. De beslissing om al dan niet een HST te volgen, moet alleszins individueel worden genomen in overleg met de arts. Eind januari 2003 heeft het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (Agence Francaise de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé, AFSSAPS) op zijn website zijn aanbevelingen terzake voor het grote publiek bijgewerkt, met vermelding van de laatste studies ter zake.U vindt er een schat aan praktische informatie over de menopauze en HST in de vorm van 16 vragen en antwoorden .*0,625 mg geconjugeerde paardenoestrogenen en 2,5 mg medroxyprogesteronacetaat per dag.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00 Kanaya A.M. et al., Ann. Intern. Med., 138: 1-9, 2003; Wilson P.W.F., Editorial. Ann. Intern. Med., 138: 69-70, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Meer artikels