PUBLICITÉ

Hormonale behandelingen in vraag

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/05/2007 - 00h00
-A +A

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

PUB

1) De menopauze is een vrouwenziekte.

Niet waar.
De menopauze is geen ziekte. Het is een natuurlijk fenomeen waar alle vrouwen rond de leeftijd van vijftig jaar mee geconfronteerd worden door de stopzetting van de hormoonproductie door de eierstokken (oestrogeen en progesteron). Het optreden van de menopauze gaat bij de meeste vrouwen gepaard met hinderlijke symptomen zoals onder meer opvliegers, ook wel 'vapeurs' genoemd. Dat kan verholpen worden door de stopzetting van de hormoonproductie te compenseren met een hormonale substitutiebehandeling of HST.

2) Alle vrouwen die in de menopauze zijn, moeten een behandeling krijgen met HST.

Niet waar.
Volgens de aanbevelingen van het Frans agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten (Agence francaise de sécurité des produits de santé), moet HST alleen in lage dosissen voorgeschreven worden aan vrouwen die last hebben van de typische symptomen van de menopauze: opvliegers, humeurschommelingen, een droge vagina, huidproblemen, problemen met de urinewegen, slaapstoornissen, gewichtstoename, enz. Die behandeling wordt voorgeschreven zolang de symptomen aanhouden, daarna niet meer.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Meer artikels