Er bestaan twee soorten spiraaltjes. De ene zijn van kunststof met koperdraad, de andere geven een progestatief hormoon af. De eerste groep komt traditioneel het eerst in aanmerking, maar de tweede heeft wel degelijk interessante indicaties en voordelen.

Een hormonaal spiraaltje biedt de volgende voordelen:
Het hormonaal spiraaltje bevat geen koperdraad, maar geeft een progestatief hormoon af: levonorgestrel. Dit hormoon zet zich vast op de baarmoederwand, d.w.z. op de plaats waar het spiraaltje bevestigd wordt. Het gaat vijf jaar mee en heeft een iets grotere doorsnede dan het klassieke spiraaltje. Vandaar dat het iets moeilijker in te brengen is, zeker bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad. Toch is de ingreep perfect doenbaar.
- het is zeer contraceptief, wellicht nog meer dan het klassieke spiraaltje;
- de vrouw schakelt al heel vlug over op 'pilmenstruatie'; soms verdwijnen de maandstonden zelfs. Dat is een voordeel voor vrouwen die het klassieke spiraaltje gebruiken en overvloedig menstrueren. Het hormonale spiraaltje is naast zijn contraceptieve eigenschappen dus ook geschikt voor vrouwen met overvloedige maandstonden.
Een alternatief voor geneesmiddelen of chirurgie
Een hormonaal spiraaltje kan dergelijke vrouwen agressievere strategieën besparen als ze nog geen afdoende remedie hebben gevonden voor hun probleem. Het is dus niet alleen een goede oplossing bij overvloedige maandstonden - eventueel als gevolg van een klassiek spiraaltje - , maar mogelijk ook een geschikt alternatief voor geneesmiddelen of chirurgie. Het is aan te raden om niet meteen een hormonaal spiraaltje in te brengen bij een vrouw die voor het eerst contraceptie vraagt. Een klassiek spiraaltje is voor haar nog altijd de eerstaangewezen oplossing. Pas als na enkele maanden blijkt dat ze te lang en te hevig menstrueert, kan een hormonaal spiraaltje overwogen worden. Bijwerkingen zijn zeldzaam, want het hormonale spiraaltje wordt meestal goed verdragen. Als ze toch optreden, gaat het om acne of gewichtstoename. Ze worden veroorzaakt doordat er een beetje levonorgestrel in het bloed terechtkomt. Uiteindelijk werkt het als een spiraaltje, maar zijn microdosis progestativa verspreidt zich in het bloed en kan in zeer zeldzame gevallen bijwerkingen veroorzaken.