PUBLICITÉ

Hop tegen warmteopwellingen en botontkalking in de menopauze

Geüpdatet door Dr. Peter Mareen op 02/08/2016 - 16h09
-A +A

Hop, door plantkundigen Humulus lupulus L. genoemd, staat bekend voor zijn rustgevende en slaapverwekkende werking. Onderzoekers van de Universiteit Gent ontdekten dat de plant ook menopauzeklachten verlicht.

PUB

Menopauzeklachten

Vrouwen worden doorgaans rond hun vijftigste geconfronteerd met de menopauze. Problemen die de kop kunnen opsteken zijn warmteopwellingen ('vapeurs'), slaapstoornissen, verminderde zin en seks en osteoporose of botontkalking met een verhoogde kans op breuken van heupen, benen en armen. Een middel ter bestrijding van deze narigheid is de vervangingstherapie met vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen).

Fyto-oestrogenen

Jammer genoeg staat deze hormoonbehandeling nu in een slecht daglicht. Grootschalige studies tonen aan dat de kans op borstkanker en hartproblemen erdoor toeneemt. Gelukkig blijkt de natuur bijzonder goede diensten te bewijzen in de menopauze. Vele planten bevatten namelijk fyto-oestrogenen ('fyto' betekent 'plantafgeleid') die de werking van de eigen oestrogenen van de vrouw nabootsen. Planten die fyto-oestrogenen bevatten komen niet als dusdanig voor in de voeding zodat ze enkel als voedingssupplement kunnen worden opgenomen.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 27/01/2004 - 00h00 et mis à jour par Dr. Peter Mareen le 02/08/2016 - 16h09

Prof. dr. D. De Keukeleire. Innovatieve toepassingen van hop (Humulus lupulus L.) voor verlichting van symptomen, geassocieerd met de menopauze. GP communications 2003. 2 (nov/dec):7.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fyto-oestrogenen: op zoek naar de waarheid... Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Fyto-oestrogenen zijn samen met omega-3-vetzuren dé dieetsterren van het ogenblik, wat uiteraard voor een deel subjectief is. Wat zijn het eigenlijk en wat zijn hun reële weldadige effecten? Ziehier deel één van onze enquête, in de vorm van een korte...

Wat is het nut van planten in de menopauze? Gepubliceerd op 23/01/2007 - 00h00

De menopauze brengt vaak erg hinderlijke klachten mee, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogte. Er bestaan geneesmiddelen om die symptomen te behandelen, maar 40 % tot 50 % van de vrouwen maakt ook gebruik van planten. Maar werken die...

Meer artikels