PUBLICITÉ

Hooikoorts: volg de behandeling en neem uw voorzorgen

Geüpdatet door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/03/2016 - 11h50
-A +A

De terugkeer van het mooie weer is geen goed nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts of allergische rhinitis, een seizoensgebonden allergie die wordt uitgelokt door de stuifmeelkorrels van een variëteit van bomen en grassen. Als u in dat geval bent, ga dan langs bij uw huisarts. Hij zal nagaan voor welk type pollen u allergisch bent en een behandeling vastleggen. En neem ook uw voorzorgen.

PUB

Een allergische reactie op pollen

Van het voorjaar tot het najaar planten de bomen en planten zich massaal voort door hun stuifmeel vrij te laten. De korrels van het stuifmeel of de pollen, een fijn, poederachtig stof, irriteren het immuunsysteem van mensen die ervoor gevoelig zijn.
Dat lokt een hele reeks reacties uit in het gebied van de neus, het gehemelte, de keel en de ogen (niezen, verstopte en lopende neus...). De pollen van de bomen en de grassen zijn heel fijn. Die van de bloeiende planten daarentegen zijn grover en lokken meestal geen allergische reacties uit. In de meeste gevallen is het mogelijk om de symptomen van de allergische rhinitis onder controle te houden met medicamenten en het vermijden van de allergenen. Als u gevoelig bent voor externe allergenen, zoals pollen en schimmels, hoeft u daarom nog niet uw activiteiten buitenshuis stop te zetten. U moet alleen weten wanneer en hoe u uw voorzorgen moet nemen. Het zal de symptomen gevoelig verzachten.

De allergenen identificeren helpt ze onder controle te houden

Om contact met de allergenen te vermijden is het nuttig te weten waarvoor u precies allergisch bent. Praat over uw symptomen met uw arts. Hij is de enige die kan bepalen welke allergenen de symptomen teweegbrengen en zal op basis daarvan een behandeling met medicatie opstellen. Door de allergenen te identificeren, kan u ook op zoek gaan naar kneepjes om ze te vermijden. Al naargelang het soort plant zijn de concentraties pollen hoger in de lente, de zomer of in de herfst.
Hieronder vindt u enkele algemene tips voor mensen die allergisch zijn voor pollen.
* Blijf binnen als de concentraties pollen hoog zijn. Luister naar de weerberichten of raadpleeg een gespecialiseerde internetsite zoals www.airallergy.be: u vindt er actuele informatie in verband met stuifmeel in de lucht. Over het algemeen is de concentratie pollenhet laagst net na zonsopgang. Daarna begint ze te stijgen. 's Middags en na de middag is ze op haar hoogst. Bij zonsondergang begint de concentratie weer te dalen.

  • Hou ramen en deuren dicht, overdag zowel als 's nachts. Een airco-installatie kan concentratie pollen in huis helpen dalen, voor zover die de verse lucht niet buiten haalt. Zet nooit een ventilator op als het raam openstaat, want dan haalt het toestel de pollenin huis.
  • Vraag als het kan iemand uit het gezin of uw bekendenkring om het gras heel regelmatig af te rijden. Als u het zelf moet doen, neem dan een antihistamine voor u eraan begint en draag tijdens het afrijden een masker tegen pollenof stof.
  • Vermijd het in huis brengen van pollen als u van buiten komt. Neem een douche en trek andere kleren aan als u van uw werk komt of van eender welke activiteit.
    Droog uw was op een droogrekje in huis en niet op de waslijn.
  • Als u kunt, ga dan tijdens de piekperiode van de pollen op vakantie, liefst naar een land of een streek waar de planten waarvoor u allergisch bent niet bloeien.
Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/04/2007 - 00h00 et mis à jour par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/03/2016 - 11h50
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pollenallergie: Het begint opnieuw... Gepubliceerd op 07/04/2014 - 16h12

Pollen zijn allergiserende stoffen en het seizoen begint op het einde van de maand januari... Velen hebben last van pollenallergie, maar sommigen weten zelfs niet dat ze allergisch zijn.

Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

Meer artikels