PUBLICITÉ

Hooikoorts: opgelet op de weg!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 12h23
-A +A

Een op de drie mensen heeft in deze periode van het jaar last van allergieën. En die allergieën hebben nog een andere impact dan alleen maar hinderlijke niesbuien. Met name op de weg…

PUB

Rijden is lastiger in periodes van allergische rinitis

Mensen met allergische rinitis rijden minder goed in de pollenperiodes. ­Als ze een test ondergaan om hun geheugen te testen als ze achter het stuur zitten, is het zelfs nog erger. Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Hun rijvaardigheden verminderen dan volgens de onderzoekers significant. Het effect komt overeen met een alcoholgehalte van 0,05 % in het bloed. Dat komt dicht in de buurt van de wettelijke limiet hier in België.

Mensen die kampen met allergische rinitis zullen allicht niet opkijken van dit nieuws. Tranende ogen verminderen het zicht, door de niesbuien verzwakt hun aandacht op de weg… Net als alle wat complexe taken wordt rijden moeilijker op het moment van een aanval.

Betere resultaten na behandeling

De onderzoekers vergeleken mensen die een dosis allergenen gekregen hadden en andere die enkel een placebo hadden gekregen; maar ze vergeleken ook mensen die voor de allergie behandeld waren en andere die dat niet waren. Hun verdict: de behandelingen voor een allergie helpen de symptomen verminderen en verbeteren dus de rijvaardigheden. Er werden verschillende stoffen getest in deze kleinschalige studie, ze gaven allemaal dezelfde resultaten: als de allergiesymptomen onder controle zijn, verbetert het rijden. Patiënten krijgen dan ook de raad om een voor hen geschikte behandeling te volgen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 12h23

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24815889
https://www.touring.be/fr/presse/cest-dangereux-de-conduire-avec-un-rhume-des-foins

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h00

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in...

Pollenpieken via SMS Gepubliceerd op 18/04/2017 - 14h45

Hebt u hooikoorts en bent u niet "beschermd" door medicatie, dan is het belangrijk dat u de hoeveelheid allergene pollen in de lucht kent. En waarom niet via SMS?

Meer artikels