PUBLICITÉ

Hoofdroos: waarom net ik?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 18h30
-A +A

Hoofdroos is onschuldig, maar komt wel heel veel voor. Zowat de helft van de mensen heeft er last van, blijvend of tijdelijk. Iedereen wil de schilfers natuurlijk zo snel mogelijk kwijt. Maar wat is de oorzaak? Er zijn heel wat factoren die hoofdroos in de hand werken. Die uitschakelen is een eerste stap om van hoofdroos af te raken.

PUB

Waaraan is hoofdroos te wijten?

Hoofdroos ontstaat als de cellen van de hoofdhuid zich te snel vernieuwen. Omdat ze niet tijdig geëlimineerd kunnen worden, stapelen ze zich op en vormen er zich schilfers of hoofdroos. Men spreekt van droge of vette schilfers, afhankelijk van de grootte en de consistentie ervan. Er zijn veel en ook heel uiteenlopende oorzaken.

1) Een te droge hoofdhuid. Het gebruik van agressieve en bijtende shampoos werkt uitdroging van de hoofdhuid in de hand. Dat bevordert het ontstaan van hoofdroos. Ook andere haarproducten zoals bepaalde producten voor kleuren, watergolf of ontkrullen kunnen agressief zijn. Ook het gebruik van een te hete haardroger droogt de hoofdhuid uit. De winter is een periode waarin hoofdroos makkelijker de kop op steekt door de combinatie van kou en de verwarming binnenshuis.  En ook de luchtvervuiling speelt een bevorderende rol…

2) Letsels door veelvuldig brushen, agressieve  kapsels (paardenstaart of knellende knot) of te hevig borstelen. Maar ook het dragen van een pet, muts of hoed.

3) De voeding speelt een belangrijke rol. Alcohol (belast de lever) en een te vette voeding bevorderen hoofdroos.

4) Stress, vermoeidheid en overspanning werken zoals bekend de vorming van hoofdroos in de hand.

5) Schimmel, en wel dermitatis seborrhoeica van de hoofdhuid. Deze aandoening is het gevolg van een woekerende huidschimmel (Malassezia furfur of Pityrosporum Ovale).

6) Psoriasis is een huidziekte die ook de hoofdhuid kan aantasten en rechtstreeks kan leiden tot de vorming van dikke en grote schilfers.

Hoofdroos wordt behandeld door de oorzaken en de bevorderende factoren uit te schakelen. Shampoos tegen hoofdroos kunnen de situatie verbeteren. Gebruik ze wel niet te vaak, want ze kunnen ook omgekeerd werken en de irritatie van de hoofdhuid nog verergeren. Daarom zijn lotions die in de hoofdhuid gemasseerd  moeten worden vaak beter. Praat er eerst over met uw arts. Die zal u de meest geschikte behandeling voorschrijven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 18h30

www.dermatonet.com

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoofdroos: meer dan een persoon op de twee Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Roos kan behoorlijk vervelend en ook hinderlijk zijn. Ongeveer één persoon op de twee heeft er last van. Er zijn vandaag doeltreffende roosbehandelingen, maar men moet wel weten dat er heel wat factoren zijn die een rol spelen bij het probleem van ro...

Schilfertjes: hoe raak je ze kwijt? Gepubliceerd op 17/11/2017 - 12h42

Schilfertjes, of met de wetenschappelijke naam pityriasis capitis, en ook nog roos of hoofdroos genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Een op de drie personen zegt er last van te hebben. Hoofdroos is erg hardnekkig en vraagt een aangepaste beha...

Mooi haar zonder schilfers Geüpdatet op 19/07/2011 - 10h23

Hoofdroos heeft de vervelende eigenschap dat het makkelijk terugkomt. Op zich is het onschuldig, maar het is niet bepaald esthetisch. Gelukkig valt er iets aan te doen. Sluit de uitlokkende factoren uit en probeer eens de producten tegen hoofdroos .

Schilfers? Doe iets aan de stress! Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h42

Stress is een van de factoren die schilfers verergeren. Hoe kunnen we onze stress verminderen om van de schilfers af te raken of het effect van anti-roosproducten te versterken? En zijn er nog factoren die we zelf in de hand hebben?

Meer artikels