PUBLICITÉ

Hoofdpijn? Misschien zijn het de tanden wel!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/02/2020 - 15h04
-A +A

Als we het over kiespijn hebben, weet niet iedereen dat tanden soms elders voor pijn kunnen zorgen.

Inderdaad, sommige tandproblemen kunnen leiden tot hoofdpijn. Uitleg.

PUB

Ik heb hoofdpijn... Wat als het van de tanden komt?

 

Als we het over kiespijn hebben, weet niet iedereen dat tanden soms elders voor pijn kunnen zorgen.

Inderdaad, sommige tandproblemen kunnen leiden tot hoofdpijn. Uitleg.

Tandpijn, hoofdpijn. Wat is het verschil?

Het is niet altijd gemakkelijk om hoofdpijn of migraine te onderscheiden van kiespijn.

Van de mondholte inclusief het tandheelkundige gewricht tot aan de schedel is het maar een korte afstand, en daarom kan de zogenaamde uitstralende tandpijn bij de verspreiding de indruk wekken dat deze van een andere plaats komt dan de plaats die daadwerkelijk is aangetast.

Zo kan elke tandpijn van tandneuralgie, pulpitis, abces tot traditioneel verval, aanvoelen als hoofdpijn.

Tandheelkundige occlusieproblemen en hoofdpijn

Een bepaalde categorie van tandproblemen die ook hoofdpijn kan veroorzaken, zijn de occlusieproblemen van het gebit - wanneer de boven- en ondertanden niet goed op elkaar aansluiten. Van genetische oorsprong, erfelijk of gekoppeld aan externe factoren (duimzuigen, verlies van tanden, trauma, positie van de tong, ademhalingsproblemen, ...), dit fenomeen, ook wel 'tandmalocclusie' genoemd, belemmert het sluiten van de kaak en verhindert de rust ervan. Spieren in constante activiteit, zelfs 's nachts, zijn dus verantwoordelijk voor pijnlijke spanningen.

Deze resulterende spanningen in het gewricht tussen de kaken en de slapen (bekend als het temporo-mandibulaire gewricht) manifesteren zich op verschillende manieren: tanden die 's nachts slijpen, slijtage van de tanden en, vaak, zeer intense hoofdpijn. Ook de schouders, nek en rug worden hier soms in betrokken.

Bovendien zijn mensen met TMJ-stoornissen vaker dan gemiddeld vatbaar voor migraine en hoofdpijn.

Opgemerkt moet worden dat orthodontische behandelingen, die de positie van de tanden en dus het evenwicht van de kaak veranderen, uiteindelijk hoofdpijn als gevolg van een malocclusie kunnen doen verdwijnen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/10/2014 - 12h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/02/2020 - 15h04

da Silva et al., Arq Neuropsiquiatr.2014 Feb;72(2):99-103. doi: 10.1590/0004-282X20130221. Gonçalves et al., Headache. 2010 Feb;50(2):231-41. doi: 10.1111/j.1526-4610.2009.01511.x. Epub 2009 Sep 14.

Update :
https://www.cliniquedentairegalt.com/soins-dentaires/maux-de-tete/
https://www.france-assos-sante.org/2018/08/31/fatigue-douleurs-troubles-du-sommeil-et-si-cetait-les-dents/
https://orthodontiephilips.be/invisalign/

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Het syndroom van Costen Geüpdatet op 17/02/2015 - 15h01

Het syndroom van Costen of het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelf...

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h11

Hebt u last van tandenknarsen? Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

Meer artikels