PUBLICITÉ

Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 11h03
-A +A

De term "migraine" wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn. Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn. Misschien hebt u  af en toe hoofdpijn. Is het dan spanningshoofdpijn of migraine?

PUB

Wat zijn de kenmerken van spanningshoofdpijn?

Bij spanningshoofdpijn overweegt het gevoel dat men een helm op het hoofd heeft. Iedereen kan wel eens last hebben van spanningshoofdpijn. Het volstaat bijvoorbeeld om moe te zijn, stress te hebben of urenlang in een slechte houding achter het bureau te zitten om zo’n type hoofdpijn te krijgen.

Migraine verloopt meer met aanvallen en kenmerkt zich door een pulserende en bijna ondraaglijke pijn. Migraine heeft ook een andere oorzaak en een genetisch aandeel (waarbij de chromosomen 19, 1 en 2 in het spel zijn).

 

Spanningshoofdpijn of migraine: vrouwen zijn de eerste betrokken partij!

Vrouwen hebben vaker last van stress en hun nekspieren zijn zwakker dan die van mannen. Bij onvrijwillige samentrekking van deze spieren lopen ze daarom een verhoogd risico op spanningshoofdpijn. Migraine hangt ook vaak samen met de menstruatiecycli. De factoren die spanningshoofdpijn uitlokken, kunnen trouwens dezelfde zijn als de risicofactoren voor migraine. Dat verklaart waarom 70% van de migrainelijders vrouwen zijn.

Iemand kan tot slot ook migrainelijder zijn en af en toe last hebben van spanningshoofdpijn!

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/12/2011 - 16h36 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/06/2016 - 11h03
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hebt u last van migraine met aura? Gepubliceerd op 15/06/2016 - 12h10

Er bestaan heel veel types van migraine . Een minder bekende soort is de migraine met aura . In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura , zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Goed nieuws voor migrainepatiënten Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h13

Bij mensen die last hebben van migraine en intense hoofdpijn , worden letsels waargenomen ter hoogte van de microbloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Een recente Franse studie heeft nu echter aangetoond dat deze letsels niet leiden tot een...

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Meer artikels