PUBLICITÉ

Honing en onze gezondheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 09h58
-A +A

Kent u alle troeven van honing?

Van onze boterham tot in het ziekenhuis… honing heeft de gekste toepassingen, zelfs strikt wetenschappelijke.

PUB

Honing is goed voor allerlei soorten wonden

Honing heeft een krachtige bacteriëndodende werking en helpt ook wonden genezen. Door deze twee eigenschappen is honing erg nuttig in de behandeling van wonden, want in wonden nestelen zich heel vaak microben, ook de beruchte resistente bacteriën waar in het ziekenhuismilieu zo veel om te doen is. Honing wordt nu trouwens in ziekenhuizen gebruikt  voor zogenaamde "moeilijke" wonden, zoals bij pasgeboren kinderen of kankerpatiënten. Het merendeel van de resultaten is positief tot zeer positief. Honing werkt blijkbaar goed op bepaalde bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Maar opgelet, het volstaat natuurlijk niet om gewone honing uit de winkel voor op de boterham op een snijwond te leggen! De medische honing wordt in bijzondere omstandigheden geproduceerd en wordt speciaal gemaakt voor medische kringen (zoals in de vorm van verbanden) en gebruikt onder toezicht van een verpleegkundige.

Honing tegen kanker?

Honing zou ook de vermeerdering van kankercellen tegengaan. Het gaat momenteel wel enkel om een resultaat uit het laboratorium. Wetenschappers hebben er kankercellen in contact gebracht met honing en daarbij vastgesteld dat de cellen zich minder snel vermeerderen. Dat effect is voorlopig dus enkel theoretisch en het zal nog een hele tijd duren voor er toepassingen beschikbaar zijn voor kankerpatiënten.

Honing in voeding: opgelet…

Honing wordt vaak voorgesteld als een gezond levensmiddel. Het bevat inderdaad veel antioxidanten en is voor diabetespatiënten minder nefast dan suiker. Maar de hoeveelheden die we ervan eten, zijn te klein om meer dan een bescheiden effect te hebben op onze gezondheid.

Enkele tips om op de juiste manier honing te eten:

  • Geniet er met mate van. Honing is dan wel minder schadelijk dan witte fijne suiker, maar het blijft een suiker en het is heel calorierijk. Een dun laagje op de boterham, een beetje in de thee mag; maar er met koffielepels van eten is geen goed idee!

  • Kies altijd voor honingproducten uit de streek en van biologische kweek.

  • Geef nooit honing aan kinderen jonger dan een jaar. Er zijn gevallen van botulisme vastgesteld.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/01/2015 - 14h46 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/01/2016 - 09h58

Br J Nurs. 2014 Mar 27-Apr 9;23(6):S30, S32-4.
J Trauma Acute Care Surg. 2014 Sep;77(3 Suppl 2):S204-7. doi: 10.1097/TA.0000000000000324.
J Wound Care. 2014 Jun;23(6):338-41.
PLoS One. 2014 Mar 4;9(3):e90533. doi: 10.1371/journal.pone.0090533. eCollection 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ