PUBLICITÉ

Hondsdolheid

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus en gekenmerkt door hoofdpijn, angst, slikklachten met keelpijn, sterke speekselvloed en verhoogde prikkelbaarheid. De ziekte wordt op de mens overgebracht door beten van honden of andere dieren (onder andere vossen, vleermuizen). De speekselklieren van de dieren bevatten het virus.
De periode tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekteverschijnselen (incubatietijd) varieert van drie weken tot anderhalf jaar. Het zieke dier gedraagt zich gedurende een deel van de incubatietijd abnormaal, is stil, eet daarna alles en bijt in alles, is zeer agressief en vertoont een sterke zwerflust. Na de agressieve periode treedt verlamming van de spieren op en ongeveer een week na het begin van het bijterige en agressieve gedrag overlijdt het dier.
Bij de overdracht van het virus van dier op dier of van dier op mens is gebleken dat dit micro-organisme de intacte huid niet kan passeren: het aanraken van het speeksel geeft geen infectie. Indien echter door een beet van de hond een huidbeschadiging ontstaat, kan het virus rechtstreeks in de bloedbaan komen. Eenmaal in de bloedbaan wordt het door het lichaam verspreid en bereikt dan spoedig via het perifere zenuwstelsel de hersenen en het ruggenmerg. Vaccinatie tegen de ziekte is mogelijk.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Hondenbeten: hoe reageren? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

Hondsdolheid: waakzaamheid geboden Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Hondsdolheid is een dodelijke zoönose (een ziekte bij dieren die kan worden overgedragen op de mens) die veroorzaakt wordt door een virus dat in het speeksel zit van besmette dieren. Het virus leidt tot een acute infectie van het centraal zenuwstelse...

Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

Meer artikels