PUBLICITÉ

Hondenbeten: hoe reageren?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00
-A +A

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

PUB

Is het dier ingeënt tegen hondsdolheid?

Het eerste dat u moet doen nadat bijvoorbeeld uw kind gebeten werd, is u ervan verzekeren dat de hond ingeënt werd tegen hondsdolheid: vraag aan de eigenaar van het dier om het inentingsboekje te mogen raadplegen en controleer zelf wanneer het dier werd ingeënt tegen hondsdolheid. Blijkt dat niet mogelijk te zijn, contacteer dan de dierenarts van de hond in kwestie en vraag hem ook of de streek waar het dier gewoonlijk verblijft, getroffen is door hondsdolheid (de zogenaamde endemische zone).
Vraag aan de eigenaar of hij de voorbije maanden met zijn hond op reis is geweest naar risicogebieden of naar het buitenland.

Een waakzaamheidsperiode van 14 dagen

In elk geval moet het dier, nadat het iemand gebeten heeft, gedurende 14 dagen door de dierenarts in het oog gehouden worden. Als de hond tijdens die periode geen enkel symptoom vertoont, kan men ervan uitgaan dat hij niet getroffen is door hondsdolheid, wat betekent dat, in dit geval, uw kind geen risico loopt om de ziekte op te doen. Een dier met hondsdolheid kan het virus inderdaad overdragen tijdens de (asymptomatische) incubatieperiode die zowat 14 dagen voor het verschijnen van de symptomen begint.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2008 - 00h00 Franse Rode Kruis, "Le guide qui protège les enfants et les nourrissons" ("De gids die kinderen en baby's beschermt").
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hondsdolheid: waakzaamheid geboden Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Hondsdolheid is een dodelijke zoönose (een ziekte bij dieren die kan worden overgedragen op de mens) die veroorzaakt wordt door een virus dat in het speeksel zit van besmette dieren. Het virus leidt tot een acute infectie van het centraal zenuwstelse...

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid duikt op bij Parijs Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

In februari dook het dodelijke hondsdolheid op in de buurt van Parijs. Ruim honderd personen kregen een vaccin toegediend. Reden genoeg voor de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid om de regels rond reizen met dieren in herinnering te breng...

Welke vaccins heeft uw huisdier nodig? Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Velen onder ons hebben helaas ooit al een huisdier verloren. De doodsoorzaken zijn enorm uiteenlopend, maar infectieziekten zijn er één van. Vandaar dat u er, zowel voor uw eigen dier als voor die van anderen, goed aan doet om uw viervoeter regelmati...

Meer artikels