Honden, katten en genetica (deel 1)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/08/2007 - 00h00
-A +A

Bij sommige katten- en hondenrassen kan men erfelijke ziekte opsporen. Zo kan men vermijden dat de ziekten zich verspreiden én ervoor zorgen dat zieke dieren vroegtijdig behandeld worden.

PUB

Genetica en gezondheid

Door de vooruitgang die geboekt wordt op het vlak van de genetica kan men vandaag een genetische identiteitskaart maken op basis van het DNA van een dier. Zo'n kaarten worden gebruikt in ondernemingen die rasdieren kweken. Zo kunnen ze verwantschappen bewijzen en ook de officiële stamboom van het rasdier.
Naast het verduidelijken van de afkomst van een dier, zorgt de genetica er vooral voor dat bepaalde erfelijke ziekten kunnen worden opgespoord. Uw hond of kat kan namelijk drager zijn van een genetische aandoening en door de opsporing kan men maatregelen treffen om het dier te verzorgen (voeding, omstandigheden, enz.) of om het optreden van de ziekte te voorkomen. Verder kan men ook dieren opsporen die drager zijn van bepaalde ziekmakende genen maar de ziekte niet hebben. Zo kan men voorkomen dat het dier kleintjes op de wereld zet die drager zijn van de genen en de ziekte nog verder doen verspreiden, generatie na generatie.

In de praktijk...

Als uw hond of kat een genetisch opsporingsonderzoek moet ondergaan, dan kan uw dierenarts met een speciaal borsteltje speeksel nemen in de mond van het dier door met het borsteltje tussen de wang en het tandvlees te strijken. Dat staal wordt dan naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd voor nader onderzoek.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/08/2007 - 00h00 http://www.antagene.com/
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels