PUBLICITÉ

Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdragen.

PUB

Vlooien

Ziet u uw huisdier krabben en vindt u kleine zwarte insectjes en of zwarte pelletjes? Dan gaat het vermoedelijk om vlooien en hun uitwerpselen. Om zeker te zijn kunt u een test doen.
Wrijf over de vacht van uw viervoeter die u voor een keertje op een tafel zet. Vallen er pelletjes, dan voegt u er water aan toe en als ze oplossen en een rood vocht zichtbaar wordt dan is dat bloed van het slachtoffer. Uw huisdier kampt dan niet alleen met jeuk die korsten en allergische reacties kan veroorzaken, maar ook met wormpjes. Vlooien zijn namelijk ook dragers van larven van darmwormpjes. In dat geval zit er niets anders op dan ontwormen. En ook al leven vlooien niet op mensen, ze kunnen wel bijten bij een kort verblijf op uw huid.

Teken

Ze verschuilen zich op vochtige plekken en in dichte vegetaties, vanwaar ze zoogdieren uitkiezen om zich te nestelen en te voeden met hun bloed. Een paar dagen later laten de teken zich weer vallen om larven te broeden. Er zijn wereldwijd heel wat soorten teken, maar allemaal zorgen ze voor jeuk die het gevolg is van de irriterende bestanddelen van hun speeksel. Sommige tekenkunnen ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme die ook de mens kan besmetten, piroplasmose, erlichiose en hemobartonellose. Al deze ziekten zijn gevaarlijk voor de gezondheid van uw huisdieren en daarom moet elke teek zo snel mogelijk verwijderd worden. Om dat doeltreffend te doen zijn er speciale pincetten op de markt die het makkelijker maken om de klus te klaren.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Katten- en hondenvlooien Gepubliceerd op 28/04/2014 - 10h59

Vlooien zijn één van die ongewenste gasten die onze huisdieren en onze huizen teisteren . Waakzaamheid en preventie zijn de sleutelwoorden om die kleine, stekende, bloeddorstige spring-in-'t-velds klein te krijgen.

Meer artikels