Als uw kat of hond weken achtereen braakt kan dat een teken zijn dat hij ziek is, maar bij een gezond dier is het soms ook een manier om de maag te reinigen.

Braken...
Bij tamme honden en katten kan braken (het bruusk uitscheiden van de maaginhoud) optreden als gevolg van een ziekte, maar het kan ook een onderdeel zijn van een fysiologisch proces.
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen acuut braken - daarbij braakt het dier gedurende verschillende dagen heel vaak, mogelijk als gevolg van een ziekte - en chronisch braken - dat kan een heel normaal gedrag zijn dat meerdere weken of zelfs meerdere maanden aanhoudt. Men mag dit soort braken ook niet verwarren met de zogeheten regurgitatie of oprisping, waarbij de inhoud van de slokdarm terug in de mond stroomt (als gevolg van een abnormale werking van de keelholte of de slokdarm), of nog met het opwerpen van eten als gevolg van een hevige hoestbui meteen na een maaltijd, een verschijnsel dat nog al eens voorkomt bij honden met hartinsufficiëntie of een keelontsteking.
...als uw huisdier gezond is
Sommige dieren die op en top gezond zijn braken nog al eens. Dat komt vooral voor bij honden die tijdens het eten schrokken en hun eten uitbraken als ze te veel ineens en te snel eten.
Katten braken ook om haarballen uit te scheiden of om een te zware maag te verlichten. In deze gevallen bestaat het braaksel uit eten, haar en een vloeistof die op water lijkt. Honden en katten werken geregeld gras naar binnen om hun maag zo leeg te maken en te 'zuiveren'. Een dier dat in goede gezondheid kan zo gemakkelijk één keer per week of per twee weken braken.