De demodex is een huismijt die zich graag in de haarfollikels van gezonde honden nestelt. Bij immuunstoornissen veroorzaakt de parasiet echter een huidziekte, "demodicidosis" genoemd.

Haaruitval
Uw hond krijgt kale plekken en krabt zich niet? Die haaruitval kan veroorzaakt worden doordat de demodexmijten zich in de haarfollikels nestelen. De ziekte kan verschillende vormen aannemen. Bij de lokale vorm, ook wel droge vorm genoemd, verschijnen er kleine kale plekken met schilfers. Ze komt voor bij jonge honden onder de één jaar en gaat meestal niet gepaard met jeuk. De tweede, algemene vorm is veel ernstiger. De woekerende parasieten veroorzaken grote kale plekken waarop zich puisten en korsten vormen. De demodexmijten hopen zich op in de haarfollikels en breken die. De parasieten sterven af en komen via het bloed in verschillende organen terecht, onder meer in de lymfeklieren, die beginnen te zwellen. Vaak treden er bacteriële superinfecties op. De hond heeft last van al die letsels: hij krabt zich, is neerslachtig en krijgt soms koorts. Deze algemene vorm van demodicidosis kan zowel voorkomen bij jonge als bij oudere dieren.
Falend immuunsysteem
Demodexmijten teisteren vaak de huid van gezonde honden, zonder symptomen te veroorzaken. Sommige honden, vooral rashonden, worden echter geboren met een genetische afwijking aan sommige witte bloedcellen. Die kunnen zich namelijk niet verweren tegen de parasiet, waardoor de demodex zich gretig kan vermenigvuldigen en de huid kan aantasten. Bovendien kunnen ook honden zonder deze afwijking demodicidosis krijgen na toediening van geneesmiddelen of door een ziekte die het immuunsysteem onderdrukt.