PUBLICITÉ

Hoge BMI = lagere sterftekans?

Article créé le 15/01/2013 - 10h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/01/2013 - 10h35
-A +A

Begin januari kwam het nieuws dat in de medische wereld voor heel wat opschudding heeft gezorgd. De Journal of the American Medical Association of JAMA, een heel prestigieus tijdschrift, bevestigde dat overgewicht en zelfs obesitas het sterftecijfer doet dalen.

PUB

Leven dikke mensen langer?

We vatten de resultaten van de studie zo nauwkeurig mogelijk samen:

  • Mensen met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) lopen 6% minder kans om vroegtijdig te overlijden.
  • Matige obesitas (BMI tussen 30 en 35) vergroot het risico op sterfte niet.
  • Maar ernstige obesitas is wel nog altijd heel slecht voor de gezondheid en vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 29%.

 

Het nieuws is een grote verrassing, want tot nu toe werd algemeen aangenomen dat alles wat boven het ideale gewicht zit slecht is voor de gezondheid. Zonder nog eens rekening te houden met ziektes die samengaan met overgewicht of obesitas, zoals diabetes, cardiovasculaire ziektes, de ziekte van Alzheimer, sommige vormen van kanker, enz.

 

De obesitasepidemie die nu in onze contreien woedt, wordt bovendien ook als een catastrofe voor de volksgezondheid beschouwd. En de gezondheid is altijd het eerste argument dat wordt aangevoerd om mensen tot vermageren aan te zetten.

 

Hoe moeten we in die context de pas verschenen resultaten dan begrijpen?

 

Waarom is overgewicht soms goed voor de gezondheid?

De auteurs voeren verschillende verklaringen aan voor de « bonus » die overgewicht of lichte obesitas oplevert.

Vet heeft een slecht imago, maar het is wel een energiereserve en die zou nuttig kunnen zijn als de gezondheid het wat laat afweten.

Mensen met overgewicht worden ook vaak medisch beter opgevolgd. Hun gezondheidsproblemen worden dus beter behandeld.

En misschien is de BMI al bij al niet het ideale gezondheidscriterium. Gewicht is niet het enige element dat iets zegt over onze levensstijl. Iemand die rookt, die te veel alcohol drinkt, te weinig beweegt of onevenwichtig eet, kan 40 kilo wegen, maar ook 110 kilo!

 

Billet initialement publié le 15/01/2013 - 10h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/01/2013 - 10h35
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Te dik of te breed? Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Overgewicht en obesitas zijn verschijnselen die duidelijk omschreven worden door middel van de BMI (Body Mass Index), die berekend wordt op basis van het gewicht en van de lichaamslengte. Maar er bestaan ook andere meetinstrumenten zoals impedantie (...

Meer artikels