PUBLICITÉ

Hoge bloeddruk: opgelet voor slaapapneu!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 12h38
-A +A

Hypertensie en slaapapneu: twee sterk verspreide ziektes die soms weinig symptomen geven en vaak samenhangen. Die combinatie vormt een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat ze worden opgespoord!

PUB

Hypertensie en slaapapneu hangen vaak samen

Iedereen kent hypertensie of hoge bloeddruk wel, de zogenaamde “stille doder”. Bijna 20% van de bevolking in de westerse landen heeft er last van. In België zou het een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn. Ook al veroorzaakt hoge bloeddruk op zich geen symptomen, het is wel nefast voor de bloedvaten: mensen met hypertensie lopen veel meer kans op  een hartaanval, een cerebrovasculair accident (beroerte) en andere hart- en vaataandoeningen.

Slaapapneu gaat vaak gepaard met snurken, vermoeidheid en slaperigheid overdag. Maar veel Belgen lijden er jarenlang aan voor ze de ernst van het probleem inzien en ermee naar de dokter stappen.

Beide problemen zijn vaak bij dezelfde patiënten aanwezig: meer dan een derde van de hogebloeddruklijders heeft ook last van slaapapneu. De link is nog duidelijker bij mensen met resistente hypertensie (de bloeddruk blijft abnormaal hoog ondanks het innemen van drie medicijnen): 90% van de mannen en 65% van de vrouwen met resistente hypertensie lijden ook aan slaapapneu.

De link tussen beide aandoeningen zou in het sympathisch zenuwstelsel te zoeken zijn, een onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat niet onder invloed van onze wil staat. We weten dat het lichaam bij slaapapneu wakker probeert ­te worden omdat het zuurstof te kort heeft. Het scheidt doorvoor hormonen af die het sympathisch zenuwstelsel activeren en die tegelijk de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt. Slaapapneu kan dus ook als oorzaak van hypertensie worden beschouwd.

 

Waarom moeten slaapapneu en hypertensie worden opgespoord?

Naar aanleiding van de werelddag van de hypertensie hebben specialisten een oproep gedaan om bij mensen met hoge bloeddruk slaapapneu op te sporen, en vice versa. Mensen die beide aandoeningen hebben, lopen namelijk een verhoogd risico op complicaties. Bij gezonde mensen daalt de bloeddruk tijdens de slaap en worden de bloedvaten en het hart zo verschillende uren per dag ontzien. Bij slaapapneu is dat niet het geval, en hypertensie kan heel snel evolueren als ze niet doeltreffend wordt behandeld.

De opsporing van beide ziekten is heel simpel en kan gewoon bij de huisarts. Denk er dus aan, u hebt er alles bij te winnen!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/06/2015 - 11h03 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/06/2016 - 12h38

Met dank aan prof. Alexandre Persu (dienst cardiovasculaire pathologie,  Cliniques Universitaires Saint-Luc, Brussel), lid van het Belgisch Hypertensie Comité.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapapneu: naar een gepersonaliseerde aanpak Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h18

6% van de vrouwen en 13% van de mannen op middelbare leeftijd lijden mogelijk aan een of andere vorm van het slaapapneu-syndroom, dat zijn periodes van abnormaal stokkende ademhaling tijdens de slaap. Er bestaan enkele traditionele behandelingen voor...

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h07

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord w...

Hypertensie: de stille doder Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Wat hypertensie zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak geruisloos verloopt. Meestal heeft de patiënt namelijk geen duidelijke symptomen. Toch kan ze ernstige schade aanrichten aan hart, hersenen en nieren.

Meer artikels