PUBLICITÉ

Hoge bloeddruk: op elke leeftijd behandelen!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/07/2002 - 00h00
-A +A

Op het laatste congres van de Europese Vereniging voor Hypertensie (European Society of Hypertension) werd eens te meer beklemtoond dat hoge bloeddruk steeds moet worden behandeld, ongeacht de leeftijd, onder meer gezien het verband tussen hoge bloeddruk en dementie.

PUB

Dementie is een echt probleem voor de volksgezondheid. Men onderscheidt twee belangrijke vormen van dementie: de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Sommige mensen vertonen beide vormen tegelijkertijd.Hoge bloeddruk speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van vasculaire dementie. Hypertensie is ook de belangrijkste risicofactor van cerebrovasculaire accidenten (CVA) of beroerte of “trombose”. De beroerte kan massaal en fataal zijn. 64% van de patiënten die een beroerte overleven, blijft levenslang gehandicapt en 50% heeft dagelijks hulp nodig.

Zware gevolgen

Op het congres van de Europese Vereniging voor Hypertensie in Praag werden de resultaten van een grootschalige studie (SCOPE*) voorgesteld. De studie werd uitgevoerd bij bijna 5.000 patiënten van gemiddeld 76 jaar uit 15 landen (waaronder België). Het is nog niet zo lang dat hypertensie ook bij bejaarden wordt behandeld. Vroeger dachten de artsen dat de bloedtoevoer naar de hersenen zou verminderen als ze de bloeddruk bij bejaarden zouden verlagen, wat dementie in de hand zou kunnen werken. Maar nu weten we dat het net andersom is. Een hoge bloeddruk die niet wordt behandeld, veroorzaakt kleine bloedingen in de hersenen en deze zouden verantwoordelijk zijn voor de vasculaire dementie.In België hebben 2 miljoen personen hoge bloeddruk, hetzij ongeveer 20% van de bevolking. 50% van de 60-plussers heeft een hoge bloeddruk.

Zo vroeg mogelijk

Op basis van de evolutie van de levensverwachting zal 31,1% van de bevolking in het jaar 2040 ouder zijn dan 60 jaar (tegen 21,9% nu). SCOPE is de eerste studie die aantoont dat bejaarde patiënten met een licht verhoogde bloeddruk baat vinden bij een behandeling met een bloeddrukverlagend middel. De behandeling vermindert niet alleen de incidentie van niet-dodelijk CVA, maar verkleint ook het risico op dementie. Het is dus vooral de levenskwaliteit die erop vooruitgaat.

Dat betekent dus dat het nooit te laat is om hypertensie te laten verzorgen en dat hypertensie zo vroeg mogelijk moet worden behandeld.
*SCOPE: Study on COgnition and Prognosis in the Elderly: Onderzoek naar de cognitieve functies en de prognose bij bejaarden.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/07/2002 - 00h00 SCOPE-studie, Praag, juni 2002 Persconferentie AstraZeneca, 2 juli 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Hoge bloeddruk: om er het hoofd bij te verliezen... Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Met de jaren hebben ons geheugen en onze intellectuele vermogens de natuurlijke neiging om af te nemen. Hoge bloeddruk (arteriële hypertensie) zou dit proces versnellen. Een uitstekend argument om deze kwaal - waaraan meer dan 60 % van alle 60-plusse...

Hoe recidieven van een beroerte voorkomen? Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Het risico op recidief (nieuwe aanval) van een beroerte is hoog: bijna 1 patiënt op 6 krijgt een nieuwe beroerte binnen 5 jaar na een eerste. Volgens een nieuwe studie is het mogelijk de kans op herseninfarct of -bloeding aanzienlijk te verminderen d...

Meer artikels