PUBLICITÉ

Hoeveel moeten we dagelijks drinken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 09h57
-A +A

Eén liter? Anderhalve  liter? Of meer? En weet u ook waarom we zo veel moeten drinken? Een stukje zelfondervraging over een onderwerp dat niet zo onschuldig is als lijkt…

PUB

Water drinken is goed voor de gezondheid

Water drinken is goed voor gezondheid, dat staat buiten kijf. Maar is het echt nog nodig om onszelf dat te zeggen en keer op keer te herhalen? De mens kan maar een tiental uur overleven zonder water, dat weten we allemaal. Waarom moeten we er dan telkens weer op gewezen worden dat we water moeten drinken?

We kunnen trouwens onze dorst ook lessen met andere levensmiddelen dan met water. Sommige producten - zoals fruit - leveren ons veel water zonder dat we drinken. Bovendien zijn niet alle dranken natuurlijk gelijk. Sommige dranken werken helend, zoals bepaalde verwarmende kruidenthees bij een verkoudheid; andere kunnen gerust als trage giffen worden bestempeld, zoals -uiteraard - alle alcoholische dranken, maar ook frisdranken. Mensen die constant frisdranken nuttigen, lopen op termijn namelijk ernstige lichamelijke schade op. Frisdrank is dus absoluut niet gezond.

Water is dus de beste drank

Niemand die daaraan twijfelt. Maar moeten we dan echt zo veel mogelijk drinken, zoals sommigen ons aanraden? Nee dus, want te veel water drinken is ook niet goed voor de gezondheid. Dag na dag te veel drinken - drankzucht zonder alcohol of, in het vakjargon, potomanie genoemd - is een eetstoornis. Bij heel hoge dosissen kan water zelfs de elektrolytenbalans uit evenwicht brengen en tot de dood leiden.

Maar we hoeven niet eens zover te gaan. Als we horen dat we elke dag buiten de maaltijden meer dan één liter water moeten drinken, zijn het vaak de verkopers van flessenwater die aan het woord zijn. Als we die limiet willen halen, volstaat het inderdaad niet om bij de maaltijd overvloedig te drinken. Dan moeten we  (bijna) permanent een fles water bij ons hebben. Maar die gewoonte houdt risico’s in voor de gezondheid. Flessen water in plastic worden als belangrijke bronnen van hormoonsverstoorders gezien. Trouwens, als we uit een fles drinken en die fles uren gebruiken - of zelfs dagen als we de fles gewoon weer bijvullen -, bestaat er een reëel gevaar dat we op de duur met een fles opgezadeld zitten die vol bacteriën hangt. Dat blijkt uit een recente studie. De wetenschap is ook helemaal niet in staat om te bepalen wat nu precies onze dagelijkse behoefte water is: dat hangt namelijk volledig af van de rest van ons eetpatroon. Mensen die de maaltijd beginnen met een flinke kom soep zullen bijvoorbeeld niet zo veel water moeten drinken als mensen die geen soep voor de maaltijd lusten. Hetzelfde geldt ook voor mensen die veel groenten en fruit eten. Die kunnen zo al meteen elke dag een paar glazen water schrappen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 09h57
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we echt dagelijks een grote fles water drinken? Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

In elke periode van het jaar, zomer en winter, hebben wij een grote behoefte aan water. Maar in tijden van besparingen op afval en verpakkingen, kunnen we ons de vraag stellen of we het in de toekomst zullen moeten doen zonder water in flessen.

Water als jeugdelixir Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h01

Water , alleen maar water... Ons lichaam heeft een grote behoefte aan water . Terecht trouwens: ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water . Voor een optimale werking van onze organen, moeten we ons lichaam dagelijks en in voldoende mate hydra...

Wat drinken we het best bij warm weer? Gepubliceerd op 29/06/2016 - 12h32

Voor sommigen onder ons, is het vanzelfsprekend: zodra we het warm beginnen te krijgen, raken we uitgedroogd en moeten we dringend drinken. Anderen worden daarentegen veel minder geconfronteerd met dat dorstgevoel. Dat is bijvoorbeeld het geval met o...

Meer artikels