PUBLICITÉ

Hoeveel kost een therapie?

Gepubliceerd door Psychonet Production op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

De prijs van psychotherapie varieert naargelang de kwalificaties van de psychotherapeut, zijn eventuele reputatie evenals het type psychotherapie. Een korte therapie van het behavioristische type wordt dus noodzakelijkerwijs goedkoper dan vijf jaar psychoanalyse!

PUB

Globaal gezien bestaan er drie mogelijkheden:

  • De psychotherapeut is ook arts (psychiater). In dat geval kan hij attesten afleveren en kunnen de sessies gedeeltelijk worden terugbetaald door de sociale zekerheid en eventueel worden aangevuld door een ziekenfonds. De kostprijs van dergelijke sessies hangt dus af van het statuut van de arts (met tariefafspraak of niet, zijn sector enz.), maar kan ook vrij worden bepaald. Het tarief begint vanaf 45 euro, de prijs voor een raadpleging bij een arts-specialist.
  • De psychotherapeut is psycholoog, psychoanalyticus of gewoon psychotherapeut, maar geen arts. Zijn prestaties worden dus niet terugbetaald door de sociale zekerheid of een ziekenfonds. De therapeut kan vrij beslissen over de prijs van de sessies en die varieert naargelang zijn opleiding, de werkingskosten van zijn praktijk enz. De kostprijs van een sessie schommelt tussen 30 en 90 euro. Psychotherapeuten houden vaak rekening met het inkomensniveau van de patiënt en kunnen hun tarieven neerwaarts bijstellen.
  • De psychotherapeut (ongeacht of dat een arts is of niet) houdt spreekuur in een instelling die onder het ziekenfonds valt (ziekenhuis, polikliniek...). De therapie heeft dan plaats in het kader van deze instelling en valt dus onder de sociale zekerheid (of in voorkomend geval het ziekenfonds).

In elk geval moet de kost van de sessies het voorwerp zijn van een duidelijk mondeling contract tussen de therapeut en de patiënt dat tijdens de eerste sessie werd afgesproken. Slechts enkele psychoanalytici eisen dat er contant wordt betaald. De meeste psychotherapeuten aanvaarden betalingen per cheque. Ten slotte wordt een gemiste of een op het laatste moment geannuleerde afspraak als verschuldigd beschouwd. Als u met vakantie gaat buiten de schoolvakantie, zorg dan dat u op voorhand inlichtingen inwint: sommigen factureren de sessies waarop u niet aanwezig was.Belgische Federatie van Psychologuen : Galerie Agora (Bureau 421), Grasmarkt 105/18, B-1000 Brussel, tel. 02/514 75 09, www.bfp-fbp.be.VVGT, Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie : Tiensevest 40, B-3000 Leuven, tél. 016/20 42 66, www.vvgt.be.

Gepubliceerd door Psychonet Production op 20/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
VDB en de kinesisten Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Minister Vandenbroucke heeft gereageerd op de vragen van de burgers (en kiezers) naar aanleiding van de maatregelen die werden genomen in de sector van de kinesitherapie.

Een paspoort voor diabetespatiënten... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Sinds begin maart bestaat er een paspoort voor mensen met type 2 diabetes. Het paspoort dient niet om deze patiënten te inventariseren, maar wil hen toegang geven tot een groter aantal gezondheidszorgen, waarvoor ze minder moeten betalen.

Meer artikels