PUBLICITÉ

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h44
-A +A

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplossende middeltjes zijn trouwens af te raden tot de leeftijd van zes jaar.

PUB

Hoesten bij baby’s: relativeer het!

Hoesten is zoals een korte sessie natuurlijke ademhalingskinesitherapie: het helpt om de neus- en bronchiënsecreten (het slijm) die zich in de achterkeel ophopen af te voeren. Hoestbuien  zijn een veel voorkomend fenomeen, vooral bij kinderen onder de drie jaar. Ze wijzen meestal op een banale infectie van de luchtwegen en treden vooral in de winter op, al kunnen ze zich het hele  jaar door manifesteren. De verantwoordelijke virussen koloniseren eerst de cellen van de neus en dan die van de bronchiën en kunnen zo een neus-keelholteontsteking, bronchitis, een  verkoudheid en bronchiolitis veroorzaken.

Hoesten bij baby’s: vergeet de reflex om een hoestmiddel te geven

Een geneesmiddel willen, is een begrijpelijke reflex. Een kind dat hard hoest, klinkt akelig; vaak kan het erdoor niet slapen en lijdt ‘s nachts het hele gezin eronder. Maar de  reflex van de "hoestmiddeltjes" werkt alleen maar averechts. Sinds 2013 worden trouwens alle hoestmiddelen afgeraden voor kinderen jonger dan zes jaar. Ze zijn weinig doeltreffend en maken de situatie voor kleine kinderen soms alleen maar erger, vertelt dr. Ania Carsin, longspecialist voor kinderen (Marseille): "Als we een hoestmiddel nemen dat het hoesten doet stoppen, wordt het slijm niet meer afgevoerd en kunnen we een infectie oplopen (bronchitis, bronchiolitis). Ook  slijmoplossende middeltjes hebben geen zin bij kleine kinderen. Hun hoestmechanisme is nog niet voldoende ontwikkeld om het slijm te kunnen afvoeren, zodat het zich in de bronchiën gaat ophopen."

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h44

Naar aanleiding van een interview met dr. Ania Carsin, longspecialist voor kinderen op de afdeling Pediatrie van het CHU Marseille - Hôpital de la Timone.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Meer artikels