PUBLICITÉ

Hoest u? Wacht niet om naar de oorzaak te zoeken!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/12/2012 - 12h01
-A +A

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de oorzaak van hoesten niet altijd bij de ademhaling.

Een aanslepende hoest kan ook het gevolg zijn van een ernstige ziekte zoals een hart- of longaandoening,  een ziekte van het spijsverteringsstelsel, een infectie of zelfs kanker.

PUB

De longen als oorzaak van hoesten

Astma: droge hoest

Astma is een ernstige ziekte die zich manifesteert door een piepende en moeizame ademhaling en door een droge hoest (kuchen) die vooral ’s nachts en bij inspanningen optreedt.
De aandoening moet behandeld worden. Als de oorzaak een allergie is, zullen de allergene stoffen die er aan de basis van liggen uitgeschakeld moeten worden.

COBP: ochtendhoest

Chronische obstructieve broncho-pneumopathie (COBP) of rokerslong manifesteert zich door een ochtendlijke hoest die minstens drie maanden per jaar aansleept. Vaak gaat deze ochtendhoest gepaard met spuug of slijmen.
Zelfs voor rokers is elke ochtend hoesten niet normaal
. Ga naar de dokter om u te laten screenen en laat u behandelen als het om COBP gaat, want dit is een ernstige ziekte.

 

Het hart als oorzaak van hoesten

Hartfalen met longoedeem: ademnood en soms hoesten met fluimen

Hartfalen manifesteert zich door ademnood en soms ook door hoesten met fluimen, een teken van een beginnend longoedeem.
Bel dan meteen naar de hulpdiensten (112).

Opgelet : sommige geneesmiddelen die worden voorgeschreven aan hartpatiënten (inhibitoren van het conversie-enzym) kunnen ook leiden tot een chronische hoest.
Zet uw behandeling dan zeker niet stil, maar praat erover met uw arts.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/12/2012 - 12h01 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/12/2012 - 12h01

Jean-Loup Dervaux, « Rhumes, otites, bronchites… c’est terminé ! », Editions Dangles, 2008. F. P. Miller, « Maladie Respiratoire : Appareil respiratoire, Pneumologie, Broncho-pneumopathie chronique obstructive, Asthme, Bronchite, Méthode de Heimlich”, Editions Alphascript Publishing, 2010. www.ligue-cancer.net

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
servostar

Goed en wel , heb ALLE mogelijke testen doorlopen met één reactie : zeer gevoelige keel waarvoor er geen geneesmiddelen bestaan.....voor de rest waren de testen OK. Welke dokter kan mij van mijn zeer vervelende hoest afhelpen ( ben ook 15 jaar al gestopt met roken en heb reeds 02 maal aan de 20KM van Brussel deelgenomen )

PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Bronchitis en rokerslong: test uw kennis! Gepubliceerd op 07/01/2013 - 14h53

Bronchitis komt veel voor bij rokers, zoveel dat ze er zich zelfs geen zorgen meer over maken. Maar rokers lopen ook gevaar om COBP of Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie te krijgen, beter bekend als de rokerslong. Dat zou ze moeten aanzetten...

Meer artikels