PUBLICITÉ

Hoelang moeten we onze tanden poetsen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
-A +A

De aanbevolen duur van een poetsbeurt is minstens 3 minuten. Waarom? En hoelang duurt de gemiddelde poetsbeurt van de doorsnee mens?

PUB

Drie keer per dag tanden poetsen!

Onze tanden zijn kostbaar. Een goede mond- en tandhygiëne is absoluut noodzakelijk om onze tanden een leven lang gezond te houden. De eerste stap om dat te bereiken is het poetsen. Tandartsen raden drie poetsbeurten per dag aan, na elke maaltijd dus. Amper één op de drie mensen poetst zijn tanden drie keer per dag (1).
Tandartsen raden ook aan om onze tanden 3 minuten lang te poetsen. En ook hier zijn er maar weinig mensen die dat streefdoel van 3 minuten halen. De gemiddelde duur is zelfs maar 46 seconden. We zitten er dus allemaal heel ver van af.

Waarom moeten we onze tanden zo vaak en zo lang poetsen?

Om te vermijden dat er afvalstoffen blijven zitten in de spleten tussen de tanden en tussen de tanden en het tandvlees. Ten tweede kunnen we de tandaanslag alleen doeltreffend verwijderen als we onze tanden lang genoeg poetsen. Met een poetsbeurt van 46 seconden krijgen we maar ongeveer de helft van de nieuw gevormde tandaanslag weg.
Alle vlakken van elke tand poetsen vraagt hoe dan ook tijd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00

(1) Studie TNS healthcare Fluocardil, december 2002. Persdossier Oral-B, februari 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandenborstels kunnen uw gezondheid schaden… Gepubliceerd op 22/02/2011 - 14h20

Voor alle duidelijkheid: tandenborstels zijn belangrijke en nuttige instrumenten voor onze gezondheid. Maar soms bevatten ze ook miljoenen bacteriën ... Met deze tips zorgt u ervoor dat ze echt nuttig zijn.

Meer artikels