PUBLICITÉ

Hoe zit het nu eigenlijk met die 'milt'?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Alle sporters kennen maar al te goed de fameuze "milt": de inspanningspijn die soms ontstaat tussen borstkas en buik en die zo hevig kan zijn dat alleen stoppen soelaas biedt. De benaming is echter misleidend…

PUB

Het gaat concreet om steken in de zij, meestal in de rechterzij, die meestal optreden bij sedentaire personen die ineens een zware inspanning leveren, maar evengoed kunnen voorkomen bij kinderen tijdens de turnles of zelfs bij ervaren sporters. Er bestaan verschillende technieken om de pijn te doen verdwijnen: vooroverbuigen en ondertussen met de vuisten op de pijnlijke zone drukken, of doorbuigen naar de andere zijde. Er bestaat ook een trucje dat alom bekend is bij lopers: stevig beide duimen in de handen drukken. Soms helpt het. Waarom, weet niemand!

Oorzaak onbekend

Waardoor de "milt" precies veroorzaakt wordt, is nog altijd niet bekend. Of liever: er worden verschillende oorzaken genoemd: krampen van het middenrif en/of de tussenribspieren, een te sterke bloedstroom naar de lever (rechts) of… jawel, de milt (links), gisting van gassen in het spijsverteringskanaal,… Ook het terrein kan een rol spelen. Zo krijgen goede lopers vaker last van steken in de zij bij grote niveauverschillen. Volgens inspanningsfysiologen gaat het veeleer om irritatie van het borstvlies (waarin de longen gehuld zijn), meestal als gevolg van een te overvloedige maaltijd of te weinig tussentijd tussen de maaltijd en de inspanning. Of gaat het om een reactie van het hart, wat meteen zou verklaren waarom het euvel vaker voorkomt bij beginnende atleten en kinderen?

Liefst geen verwarring

De "milt" is absoluut ongevaarlijk. Het enige mogelijke risico is dat het verschijnsel verward wordt met andere, verontrustender symptomen: een pneumothorax, een maagbreuk, een vaatembolie of zelfs een hartinfarct. Wees dus altijd op uw hoede als u een stekende pijn in uw zij krijgt, zeker als die optreedt in rust of bij het begin van een lichte inspanning, zoals de trap nemen. Idem als de pijn gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid, een zeer bleke gelaatskleur of koorts. Echte "milt" vermindert bij diep inademen. Opgelet dus als de pijn toch aanhoudt of zelfs erger wordt. Tot slot nog dit: aarzel niet om een arts te raadplegen bij vage pijn in de borstkas of een andere abnormale gewaarwording. Wellicht is het niet erg - een onschuldige intercostale neuralgie bijvoorbeeld - , maar het komt er toch op aan om zeker te zijn!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 05/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ