PUBLICITÉ

Hoe zit het met de vruchtbaarheid na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2016 - 15h59
-A +A

Vandaag levert een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nog zelden problemen op voor de vruchtbaarheid. Volgens gynaecologen zijn 60% van de vrouwen die een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad hooguit twee jaar later weer zwanger.

Hoe behoudt men de vruchtbaarheid na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? 

PUB

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap precies?

We spreken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als het bevruchte eitje zich buiten de baarmoeder nestelt. Meestal is dat in de eileider. Maar het embryo kan zich buiten de baarmoeder niet ontwikkelen en kan ook de weefsels beschadigen waarin hij ingenesteld zit. Dat kan pijn in de onderbuik veroorzaken en ook zware bloedingen (verlies van donker bloed) die levensbedreigend kunnen zijn voor de zwangere vrouw.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet dus meteen behandeld worden!

In dit geval is een abortus nodig. De verschillende behandelingen hangen af van het stadium waarin de buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt ontdekt. Het gaat om meer of minder conservatieve therapieën, waarbij de vruchtbaarheid meestal kan worden behouden en er dus een nieuwe zwangerschap mogelijk is.

Zo’n 2% van de zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen zijn niet te voorspellen en de oorzaken zijn niet altijd bekend. Er zijn wel risicofactoren: een eerder geval van endometriose of van buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een operatie aan de voortplantingsorganen, een ontsteking van de eileiders, een behandeling met medicatie om de eisprong te stimuleren, en roken.
Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen schade aanrichten aan de voortplantingsorganen en tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap leiden.

 

Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld?

Al naargelang het stadium waarin de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zich bevindt, gebeurt de behandeling met medicatie of met een operatie en is ze meer of minder sparend.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 15h56 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2016 - 15h59

Desroque D. et al., J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2010 Sep;39(5):395-400. Epub 2010 Mei 15.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

De zwangerschapstest Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Deze hoogtechnologische urinetest, die vrij te koop is, geeft slechts onvolledige antwoorden, en toch kan één van die antwoorden in een fractie van een seconde uw leven veranderen. Wat is het beste moment voor deze test? En wie heeft genoeg geduld om...

Meer artikels