PUBLICITÉ

Hoe wordt een blauwe plek blauw?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2017 - 17h21
-A +A

In uw haast of verstrooidheid hebt u zich gestoten, met als gevolg een lelijke en soms pijnlijke blauwe plek, ook wel ecchymose genoemd. 

PUB

Ik heb me net gestoten... waarom wordt het blauw

Blauwe plekken of ecchymose zijn het gevolg van gescheurde bloedvaatjes na een stoot of een valpartij. De huid kleurt blauw omdat het bloed zich verspreidt in de omgevende weefsels. Op de plaats van de botsing kan een hematoom ontstaan. Die verdikking is meestal goedaardig (behalve op het hoofd), en het gaat in geen geval om een bloedklonter. De meeste blauwe plekken zijn onschuldig en verdwijnen na twee à vier weken vanzelf. Het genezingsproces gaat meestal gepaard met een rijk kleurenpalet, van donkerpaars tot geel.

Opgelet: een intense huidverkleuring, zwelling en pijn die optreden binnen het halfuur na de klap of de val, kunnen wijzen op een ernstiger probleem zoals een verzwikking of breuk. Blauwe plekken die zomaar verschijnen, kunnen op een zwaardere aandoening wijzen (hemofilie bijvoorbeeld). In dat geval moet u snel uw arts raadplegen.

Ouderen en vrouwen zijn gevoeliger voor blauwe plekken!

ouderen zijn door de huidveroudering gevoeliger voor blauwe plekken, vooral op voorarmen, handen, benen en voeten. Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen, met dijen, bips en bovenarmen als kwetsbaarste zones. Niet alle lichaamsdelen krijgen dezelfde soort blauwe plek. Zo zal een blauwe plek op het been doorgaans trager genezen dan een blauwe plek op arm of gezicht.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/06/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/03/2017 - 17h21

"Bleus, une solution rapide et efficace pour s'en débarrasser" ('Een snelle en doeltreffende oplossing om van uw blauwe plekken af te raken'), persbericht van Sankyo Hirudoid.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groei...

Bescherm uw ogen Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

Tijdens de koude maanden zijn indoorsporten erg in trek, maar ze zijn niet zonder risico. Men heeft het wel over verrekkingen, breuken en builen, maar de bescherming van de ogen wordt meestal vergeten.

Homeopathie: uw apotheekkit voor de zomer Geüpdatet op 08/07/2013 - 15h44

Het uur van vertrek is gekomen. Rijbewijs, paspoort, zonnecrème, zonnebril en strandjurk… De koffers zijn bijna gepakt. Maar vergeet er ook niet een homeopathische ehbo-kit voor allerlei kleine kwaaltjes in te steken. Ze zullen des te sneller vergete...

Meer artikels