PUBLICITÉ

Hoe weet ik of ik zwanger ben?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/08/2009 - 00h00
-A +A

Als u in de apotheek een zwangerschapstest koopt, krijgt u op die vraag een duidelijk antwoord. Maar er bestaan ook typische en al heel vroeg optredende symptomen die wijzen op de eerste hormonale veranderingen bij een zwangerschap. Die kunnen u al op het spoor zetten. Ter bevestiging kan u dan nog een zwangerschapstest doen.

PUB

Wat zijn de allereerste symptomen van de zwangerschap?


  • Het uitblijven van de regels is natuurlijk de eerste aanwijzing van een zwangerschap. Maar veel vrouwen hebben geen regelmatige cyclus, zodat dit symptoom in een eerste fase niet altijd betrouwbaar is.

  • Ook het opzwellen van de borsten kan wijzen op een zwangerschap. de borsten worden iets zwaarder, de tepels gaan soms bol staan, ze worden donkerder en er verschijnen kleine zwellingen.

  • Smaakstoornissen, en vooral dan een metaalsmaak in de mond. Sommige dingen die men vroeger lustte, vindt men nu niet meer lekker en omgekeerd. Een afkeer van sigaretten en koffie. Soms ook een afkeer voor sommige gerechten en voor wijn.

  • Misselijkheid, vooral 's ochtends. Dit symptoom wordt vooral aan het einde van de eerste maand van de zwangerschap erger en gaat soms gepaard met braken. Reukstoornissen (overgevoeligheid voor sommige geuren) brengen vaak de misselijkheid en het braken op gang.

  • Meer vaginale afscheiding of witverlies.

  • Verstopping met opgeblazen gevoel.

  • Vaker moeten plassen.

  • Het gevoel emotioneler te zijn.

  • Vermoeidheid, en een behoefte om 's avonds vroeger te gaan slapen; overdag periodes van slaperigheid. Toch kan de slaap 's nachts gestoord zijn.

Een zwangere vrouw hoeft natuurlijk niet al deze eerste symptomen van de zwangerschap te voelen. De situatie verschilt sterk van de ene vrouw tot de andere, maar er enkele van herkennen kan u al op het spoor zetten.
Praat er gerust over met uw huisarts of uw apotheker. Hij zal u mogelijk aanraden om een zwangerschapstest te doen.

De zwangerschapstest


Dit is een urinetest die het gehalte van het chorionisch gonadotroop hormoon (het CGH-gehalte) bepaalt. U doet de test het best twee weken na de vermoedelijke dag van de bevruchting, dat wil zeggen twee of drie dagen na de dag waarop de regels normaal zouden moeten doorkomen.
Let wel: de zwangerschapstest geeft geen honderd procent zekerheid. Alleen opsporing van dit hormoon in het bloed kan de zwangerschap met zekerheid bevestigen. De bloedtest kan door de arts worden voorgeschreven en wordt in dat geval terugbetaald door de ziekteverzekering.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/08/2009 - 00h00 "Attendre bébé", Pr René Frydman, uitgeverij Hachette.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
carl

ik vraag me soms af of het humeur kan veranderen ?

PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: welke zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 23/10/2015 - 14h44

Meteen al aan het begin van de zwangerschap voelen sommige toekomstige moeders zich anders. Andere voelen helemaal niets. De grote veranderingen die in het lichaam plaatsvinden, kunnen verraden dat u zwanger bent. Maar elke vrouw is anders. De ongema...

Meer artikels