PUBLICITÉ

Hoe voorkomt u winterkwaaltjes?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2015 - 18h05
-A +A

Een goede hygiëne is de beste manier om infectiekiemen te bestrijden. Matige kou en vochtigheid bevorderen de ontwikkeling van infecties. Bovendien verschansen we ons met de temperatuurdaling en de wind in onze warme 'burchten', wat de overdracht van virussen bevordert. Ziehier enkele tips om de winter gezond door te komen.

PUB

Tips tegen winterkwaaltjes

1) Verlucht regelmatig al uw vertrekken, minstens tien minuten per dag.

2) Vermijd te hoge temperaturen, zeker in de kamers (maximum 18 tot 20°C). Droge lucht irriteert de slijmvliezen van de luchtwegen en maakt ze gevoeliger voor ziektekiemen.

3) Was regelmatig uw handen. Handcontact is immers de belangrijkste besmettingsbron. Was systematisch uw handen na het openbaar vervoer te hebben genomen en als u verkouden bent, na te hebben gehoest, geniesd en uw neus te hebben gesnoten. Doe dat uiteraard ook vóór u een baby verzorgt. Een verkoudheid is immers het besmettelijkst in de prille beginfase. Geef ook geen zoenen, zeker niet aan kinderen, en deel uiteraard uw glas en uw bestek niet.

4) Snuit regelmatig uw neus en gebruik telkens een nieuwe wegwerpzakdoek. Linnen zakdoeken zijn uit den boze!

5) Stoppen met roken is één van de beste manieren om u te beschermen tegen infecties. Tabak werkt immers irriterend en verzwakt het ademhalingsstelsel. Stel uw kinderen ook niet bloot aan passief roken, want dan lopen ze meer kans op KNO-infecties dan kinderen die in een niet-rokersomgeving leven.

6) Neem voldoende rust en ontspanning. Een vermoeid organisme heeft minder afweer tegen agressie. Bestrijd stress en slaap minstens acht uur per nacht, met een regelmatig inslaapritme.

7) Doe aan sport. Zelfs wandelen verbetert de algemene gezondheidstoestand, en verdrijft toxines en stress. Bovendien draagt lichaamsbeweging bij tot de zelfreiniging van de luchtwegen. Het ideaal is om drie keer per week 30 tot 40 minuten te bewegen.

Tegen griep

65-plussers en kwetsbare personen moeten zich absoluut laten inenten tegen griep. Dat is echter sowieso voor iedereen aan te raden. Op die manier vermijdt u dat u ziek wordt en dagenlang aan bed gekluisterd blijft. Bovendien verspreidt u het virus niet in uw omgeving en aan uw kinderen, bij wie het gevaarlijk kan zijn. Tot slot nog dit: er bestaan specifieke antivirale geneesmiddelen tegen griep. Die zijn echter pas doeltreffend als u ze neemt vanaf de allereerste griepsymptomen. Raadpleeg dus meteen uw arts als u plots last krijgt van rillingen, koorts en pijnlijke spieren, vooral als er iemand in uw omgeving al griep heeft.

Wat u moet weten

  • Laat u elk jaar inenten tegen griep. Het vaccin is immers elk jaar anders samengesteld, want het virus evolueert snel.
  • Een grog drinken als je verkouden bent, is geen goede oplossing. Het is een misvatting dat alcohol de afweer versterkt: alcohol veroorzaakt congestie van de luchtwegen en vermindert de werking van de minuscule trilhaartjes die de microben afvoeren. Bovendien kan alcohol de bijwerkingen van geneesmiddelen versterken. Zo houdt aspirine nemen, gevolgd door een hete grog, een risico in op bloedingen van het spijsverteringsstelsel.
  • Antibiotica zijn geen remdie tegen alle kwalen! De meeste KNO-infecties (verkoudheid, keelontsteking, bronchitis, faryngitis, bronchiolitis,...) zijn immers van virale oorsprong, terwijl antibiotica alleen doeltreffend zijn tegen bacteriën!
  • Geef uw kind niet systematisch siroop zodra het begint te hoesten. Hoesten bij kinderen onder de zeven jaar is nooit onschuldig. Zomaar siroop nemen zonder diagnose en zonder doktersadvies blokkeert de hoest en kan op die manier diverse infecties maskeren: bronchiolitis, kinkhoest, astma, laryngitis,...
  • Eet niet meer dan gewoonlijk tijdens de winter. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verbruikt het organisme slechts heel weinig extra calorieën tijdens de wintermaanden. Door meer calorieën in te nemen, dreigt u omgekeerd uw organisme te verzwakken, door het met een 'extra werklast' op te zadelen. Bovendien wint u op die manier nutteloze kilo's bij.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 02/11/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2015 - 18h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eet u gezond tijdens de winter! Gepubliceerd op 03/11/2016 - 11h45

Wacht niet tot plots virussen en andere bacteriële infecties toeslaan , maar wapen u met mes en vork tegen winterkwalen. Heel wat producten versterken immers uw immuunsysteem dankzij hun rijkdom aan vitamines en mineralen .

Alles over gele koorts Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h56

Gele koorts is een ziekte die al eeuwenlang beschreven is. Ze wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat op de mens overgedragen wordt door muggenbeten, en leidt in tropisch Afrika en Zuid-Amerika soms tot ernstige epidemieën. De symptomen van d...

Enkele tips tegen verkoudheden Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h22

De winter brengt altijd een hele reeks kwaaltjes mee: een druipneus, een schorre keel, hoesten en/of niezen. Waarom is de winter zo gul met verkoudheden, bronchitis en keelontstekingen, en hoe kunnen we er ons tegen beschermen? Ziehier enkele nuttige...

Meer artikels