PUBLICITÉ

Hoe voorkomt u littekens?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2017 - 16h51
-A +A

Net gevallen en een schaafwonde op uw knie? U denkt misschien: nooit draag ik nog jurkjes of shortjes? Hoeft niet. Lees hier onze tips om littekens te voorkomen.

PUB

Hoe kan ik een wonde het best behandelen?

  • Was eerst de wonde goed af met water en zeep. Bent u door een vuil object verwond? Ontsmet dan de wonde met een ontsmettingsmiddel.
  • Haal alle mogelijke vuil, zoals steen en stof, weg. Ze verhinderen de goede genezing en zouden een soort ‘tatoe’ kunnen vormen.
  • Bedek de wonde met een niet-klevend, waterdicht verband in transparant plastic, zoals u bij blaren op de voeten gebruikt. Zo kan de wonde vochtig worden gehouden, wat de genezing versnelt. Laat de wonde vooral niet in open lucht uitdrogen.
  • Laat het verband minstens 48 uur op de wonde. Mocht u het verband eerder wegnemen, haalt u de pas vernieuwde cellen ook mee weg.

 

Kan ik littekens verzachten?

Zodra de wonde genezen is, kunt u via enkele handelingen het uiteindelijke uiterlijk verbeteren:

  • Zolang de huid rond de wonde rood ziet, moet u de zon mijden. Het litteken zou kunnen kleuren.
  • Als het litteken ruw lijkt, kunt u deze masseren om hem te verzachten.
  • Als het litteken bol is, kunt u een siliconen compressieverband aanbrengen om die platter te maken. U kunt dit vinden bij uw apotheker. Uw dermatoloog kan u ook een zalf met cortisone voorschrijven. Dat zal de celvermeerdering stoppen.

 

Initialement publié par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 27/09/2011 - 09h57 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/08/2017 - 16h51

Dit artikel werd geschreven met de hulp van Dr. Françoise Poot, dermatoloog aan het Erasmusziekenhuis.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De operatie van een schoonheidsvlek: de praktijk Gepubliceerd op 25/11/2016 - 11h59

Een schoonheidsvlek (ook bekend als naevus of moedervlek ) wordt geopereerd als er een verdacht en/of hinderlijk letsel is. Bij die ingreep wordt de vlek verwijderd, en dat gebeurt onder lokale verdoving. De littekenvorming en wondgenezing verschille...

Wondverband is intelligent geworden! Gepubliceerd op 19/01/2015 - 17h02

Tegenwoordig stelt wondverband zich niet meer tevreden met het afdekken van de wonde: het moderne verband biedt ons oplossingen op maat. Hoe werken de nieuwe pleisters en wat zijn de voordelen?

Aï pijn! De juiste reacties Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Als een kind zich bezeert, is het belangrijk om de juiste reflexen te hebben. Maar of het nu om een buil gaat, een bijensteek of een splinter, het is niet altijd gemakkelijk om kalm te reageren als een kind huilt of als je zelf met angst zit!

Meer artikels