PUBLICITÉ

Hoe voorkom ik turista?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2017 - 15h58
-A +A

Diarree op het werk of turista tijdens de vakantie, het is hetzelfde onaangename fenomeen waardoor het toilet soms urenlang bezet blijft. Hoe voorkomt u turista zodat uw vakantie niet verpest wordt?

PUB

Turista en gebrekkige hygiëne

De officiële naam voor turista is reizigersdiarree. Ze wordt meestal opgelopen door besmetting met bacteriën zoals Escherichia coli, in zeldzamere gevallen ook via een virus.

Bacteriën floreren overal waar de hygiëne te wensen overlaat, en dat is op heel veel plaatsen. Traditiegetrouw wordt waakzaamheid aanbevolen voor wie naar Latijns-Amerika, naar Afrika en naar Zuidoost-Azië reist.

Maar ook de toiletten op autowegen, in luchthavens, stations en restaurants kunnen smerig zijn. En soms hebben ook verkopers van ijsjes, watermeloen of hebbedingetjes op het strand of de personeelsleden in restaurants vuile handen. Dat kan overal voorkomen, in elk land en op alle continenten! Soms kan gewoon een verandering van eetgewoonten al turista veroorzaken. Dat komt vooral voor bij mensen die vermoeid op vakantie vertrekken. In 22% van de gevallen worden dan ook geen ziektekiemen gevonden.

Neem uw voorzorgen als u op reis gaat

Zorg dat u alles mee hebt voor het geval de turista toeslaat, waar u ook naartoe gaat.

  • Stop in uw koffer een etui met alle benodigdheden om turista te voorkomen en te behandelen.
  • Neem een of twee tubes tabletten mee om water te ontsmetten, van het type hydroclonazone. Zo hoeft u uw tanden niet met mineraalwater te poetsen.
  • Vraag uw apotheker of huisarts alle nodige middeltjes om turista te behandelen: iets wat de darmen ontsmet, iets wat de darmen kalmeert, een middel tegen braken en paracetamol tegen hoofd- en buikpijn.
  • En vergeet ook Lacteol niet. Dit product  is bijna zo oud als de mensheid en bestaat uit melkzuurbacteriën (geïnactiveerde Lactobacillus). Het zal zeker nuttig zijn als u geen yoghurt bij de hand hebt om uw door de turista ontregelde darmflora te herstellen. In elke tablet zitten vijf miljard lactobacilli.

Dit hoort in uw reistas te zitten

Flesjes met een hydroalcoholische oplossing zodat  u overal uw handen kunt schoonmaken.

Enkele pakjes ontsmettende tissues. U kunt ze zowel voor uw handen gebruiken als om een vuile wc-bril schoon te maken.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 01/08/2011 - 15h27 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2017 - 15h58
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Intieme hygiëne voor wereldreizigsters Geüpdatet op 19/08/2016 - 15h33

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik...

Verzorgingstips voor reizigersdiarree Geüpdatet op 15/06/2015 - 12h10

Ondanks alle tips die moeten voorkomen dat u turista of reizigersdiarree oploopt, kan het toch nog altijd gebeuren dat een bacterie uw vakantie komt bederven. Hoe moet u in dat geval reageren?

Ai ai, caramba, turista! Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Eén op de drie vakantiegangers heeft last van reizigersdiarree, ook wel "turista" genoemd. Zeer hinderlijk, vooral op vakantie, en een snelle en doeltreffende behandeling is geboden…

Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels