PUBLICITÉ

Hoe voelen onze Europese senioren zich?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2005 - 00h00
-A +A

22.000 Europese 50-plussers werden onlangs bevraagd over allerlei onderwerpen: van hun gezondheid tot hun werksituatie, hun levensstandaard en hun consumptiegewoonten. Het gaat om een wereldprimeur, met de bedoeling een echte gezondheidsbalans op te maken van de Europese senioren.

PUB

Een ambitieuze enquête

Onlangs verschenen de eerste resultaten van de SHARE-enquête (Survey of health and retirement in Europe, Europese gezondheids- en pensioenenquête). Deze grootschalige enquête is uniek in de wereld, door het grote aantal ondervraagden en de diversiteit van de vragen. 22.000 senioren werden bevraagd over hun privé- en beroepsleven, hun opleiding, hun gezondheid, hun tekens van veroudering (moeite met dagdagelijkse handelingen, loopproblemen enz.), hun sociale bescherming, hun levensstandaard en hun consumptiegewoonten. De studie werd geleid door prof. Axel Börsch-Supan van het Mannheim Research Institute en had als doel "een levensportret te schetsen van de Europese 50-plussers".

De Noord-Zuidkloof bevestigd

SHARE bevestigt de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa, wat niet hoeft te verbazen. De senioren in het Noorden zijn rijker en gezonder, maar de zuiderlingen leven langer. De grotere armoede, de hoge werkloosheid en de minder goede sociale bescherming worden gecompenseerd door de solidariteit tussen de generaties (in het Noorden zijn het de ouders die hun kinderen materieel steunen, in het Zuiden is het meestal het omgekeerde).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seniorengedrag Geüpdatet op 09/07/2007 - 00h00

De meeste senioren voelen zich topfit. We moeten wel erkennen dat zij echt hun best doen en dat zij niet op één inspanning kijken. Zij houden zich aan de afspraken om bepaalde ziekten vroegtijdig op te sporen, zij gaan regelmatig naar de raadpleging...

Senior: vanaf 71 jaar! Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Vanaf welke leeftijd word je senior? Da's de vraag die gesteld werd tijdens een peiling van TNS Sofres voor het magazine "Notre Temps en France". Het gemiddelde antwoord luidt: 71 jaar, maar hangt toch vooral af van de leeftijd van de geïnterviewde.

Roken: jongeren als belangrijkste doelgroep Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

"Help", de jongste grootschalige antitabakscampagne, is net door de Europese Unie gelanceerd. Ze is vooral gericht op de allerjongsten, zowel "nieuwe consumenten" als jongeren die zich laten verleiden door tabak.

Meer artikels