PUBLICITÉ

Hoe vindt u de juiste psycholoog?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 11/05/2016 - 09h48
-A +A

Psychotherapie kan echt wel een leven veranderen. Maar het is een nogal ingewikkeld proces dat ook veel inzet vraagt van de patiënt. De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een psycholoog. Hoe pakt u het aan?

PUB

Het allereerste wat u moet doen, is nagaan of uw psycholoog gediplomeerd is. Daarvoor kunt u terecht bij de Psychologencommissie (https://www.compsy.be/fr/). U hoeft alleen maar de familienaam van uw therapeut in te tikken om te zien of hij of zij erkend is en dus de titel van psycholoog mag gebruiken.

 

Vóór de eerste sessie

Voor u aan een therapie begint, zou u als het even kan een kleine algemene verkenningsronde moeten doen van de verschillende stromingen binnen de psychologie, dat wil zeggen de methodes waarmee een therapeut een patiënt behandelt. Er is bijvoorbeeld een hemelsbreed verschil tussen psychoanalyse en de cognitieve gedragstherapieën. U hoeft daarom geen uren bezig zijn. Even surfen op Google op de term psychologie kan u alleen maar helpen.

Het is ook belangrijk dat u zich afvraagt welke begeleiding u precies wilt. Is de verandering die u wilt bereiken voor uzelf? Of wilt u verandering voor u en uw partner of voor uw gezin. In dat geval kunt u ook op zoek gaan naar een gezamenlijke begeleiding (bijv. relatie- of gezinstherapie) in plaats van een individuele therapie.

En dan zijn er nog de zuiver praktische vragen: waar ligt de praktijk van de psycholoog? Zijn de verplaatsingen heen en terug haalbaar op lange termijn? Hoeveel kosten de sessies? Al die vragen moet u zich stellen vanuit het idee dat u een volledige therapie voltooit. Die kan enkele weken, maar ook enkele maanden of zelfs jaren duren.

 

Tijdens de eerste sessies

Als u eenmaal een psycholoog gevonden hebt die aan uw verwachtingen lijkt te voldoen, is het tijd voor het eigenlijke contact.

Een eerste sessie bij een psycholoog is altijd wat ongemakkelijk. U moet immers aan een compleet onbekende dingen zeggen die heel persoonlijk zijn en die u misschien nog nooit aan iemand hebt toevertrouwd. Maar het is belangrijk dat u vragen durft stellen, vertelt Marie-Caroline De Mûelenaere, psycholoog en lid van de Psychologencommissie. “De eerste sessie is bedoeld om een werkkader vast te leggen voor de patiënt en de psycholoog: welke technieken zullen er worden toegepast? Hoeveel sessies zullen er per week of per maand zijn? Is het mogelijk om ook tussen twee afspraken contact te hebben? Al die dingen worden door de psycholoog beslist, maar de patiënt kan voor zichzelf uitmaken of hij met de voorgestelde voorwaarden akkoord gaat.”

Daarnaast is de eerste sessie ook een persoonlijke kennismaking. De patiënt kan nu beslissen of hij zich goed voelt bij de psycholoog. Dat is niet zozeer een kwestie van sympathie of verstandhouding, maar een vertrouwenskwestie: de patiënt moet het gevoel hebben met zijn therapeut een echte, diepe vertrouwensrelatie te kunnen opbouwen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 11/05/2016 - 09h48

Marie-Caroline De Mûelenaere, psycholoog en lid van de Psychologencommissie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoeveel kost een therapie? Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

De prijs van psychotherapie varieert naargelang de kwalificaties van de psychotherapeut, zijn eventuele reputatie evenals het type psychotherapie. Een korte therapie van het behavioristische type wordt dus noodzakelijkerwijs goedkoper dan vijf jaar p...

Waarvoor staat " psy "? Geüpdatet op 24/08/2004 - 00h00

" Psy " staat voor alles wat te maken heeft met de psyche, kortom, met het mentale. Maar als het om een persoon gaat (psycholoog, psychiater, psychotherapeut,...), weten we niet altijd goed met wie we precies te maken hebben. Vandaar enige toelichtin...

Test uw kennis van de psychologie Geüpdatet op 27/11/2006 - 00h00

Psychiater, psycholoog, psychoanalyse, het is moeilijk om precies te weten wie wat doet, maar nog moeilijker is het omschrijven van het verschil tussen projectie, transfer, of een therapie met psycho-analytische inslag. Test uw kennis en leer bij!

Meer artikels