PUBLICITÉ

Hoe verzorg je een ingegroeide nagel?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/03/2017 - 09h41
-A +A

Een stukje nagel dat ingroeit is hinderijk, pijnlijk en gaat gepaard met een risico op infecties. Wat kan je eraan doen? Wanneer en wie moet je raadplegen voor een ingegroeide nagel?

PUB

Wat zijn de kenmerken van een ingegroeide nagel?

Dr Philippe Abimelec: In het begin gaat een ingegroeide nagel gepaard met pijn bij de minste druk op de rand van de nagel. Daarna treedt een roodachtige en pijnlijke zwelling op die kan infecteren.
In dat stadium volstaat een verzorging met een antiseptisch middel (een voetbad met aangelengde chloorhexidine). Een pedicure kan het stukje ingegroeide nagel verwijderen zoals het hoort.
Antibiotica, oraal of voor plaatselijk gebruik, zijn pas nodig wanneer de ingegroeide nagel infecteert (rode en pijnlijke zwelling, soms met etter). In dat stadium kan de pedicure geen hulp bieden en moet men een dermatoloog raadplegen. Een ingegroeide nagel kan ook leiden tot een granuloom met uitpuilend vlees ter hoogte van de nagelrand. Ook in dit geval moet een beroep gedaan worden op een dermatoloog om de ingegroeide nagel en de verwikkeling te behandelen.
 

Welk zijn de verschillende soorten ingrepen?

Dr Philippe Abimelec: In geval van een ingegroeide nagel kunnen drie soorten ingrepen uitgevoerd worden. De meest klassieke ingreep wordt uitgevoerd door orthopedische chirurgen en bestaat uit het verwijderen van een stuk van de nagel en de huid. De gevolgen van de chirurgische ingreep kunnen pijnlijk zijn en vaak is de patiënt gedurende een drietal weken arbeidsongeschikt. Het vernietigen van de wortel van de nagel met een laserbehandeling is voordeliger omdat de gevolgen veel minder aanzienlijk zijn. Het vereist wel een kleine incisie en een paar hechtingen die ook voor nutteloze pijn zorgen. De derde ingreep berust op fenol. Die behandeling biedt heel wat voordelen in vergelijking met de twee eerste ingrepen. De ingreep veroorzaakt niet veel pijn, er zijn geen postoperatieve letsels en meestal hoeft men helemaal niet te stoppen met werken.
De dermatoloog of de chirurg verwijdert het stukje ingegroeide nagel en brengt daarna een zuur aan, fenol, dat de wortel uitbrandt en recidieven voorkomt. Na de plaatselijke verdoving is de ingreep pijnloos. Daarna volstaan pijnstillers om komaf te maken met de gevolgen van de ingreep.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/02/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/03/2017 - 09h41

* Dr. Philippe Abimelec is dermatoloog en werkte in het hôpital Saint-Louis, Médecine et chirurgie de la peau, des ongles et des cheveux. Hij is ook lid van de Société francaise de dermatologie.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Nagel geplet of uitgerukt. Wat nu? Gepubliceerd op 23/06/2015 - 10h18

Wie met zijn vinger tussen een deur blijft zitten, heeft soms dringend hulp nodig als zijn nagel geplet raakt of wordt uitgerukt. Een aantal tips voor verzorging van bloeduitstortingen onder de nagel tot een gedeeltelijk of volledig uitgerukte nagel...

'French pedicure', een gebruiksaanwijzing Gepubliceerd op 22/10/2013 - 10h40

U kent wellicht al de french manicure, maar sinds een aantal jaar zit ook de french pedicure, in de lift. Die biedt, naast de look nog een extra troef: met deze methode die gebaseerd is op natuurlijke kleuren, hoeft u zich geen zorgen te maken over d...

Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Leven met een heupprothese Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h25

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te ver...

Meer artikels