PUBLICITÉ

Hoe verzorg ik zonnebrand?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 10h21
-A +A

Veel mensen zitten graag in de zon, omdat het zonlicht een weldadig effect heeft.

Als we echter te veel in de zon zitten, kunnen we pijnlijke zonnebrand oplopen.

Hoe kan ik zonnebrand voorkomen en als ik dan toch verbrand ben door de zon, hoe verzorg ik het?

 

PUB

Wat is zonnebrand en wat is een zonnesteek?

Lichte zonnebrand veroorzaakt een roze huiduitslag, die een onaangenaam gevoel geeft bij aanraking. Bij ernstige zonnebrand wordt de huid rood en zeer gevoelig wanneer we ze aanraken. De huid zwelt, vertoont blaren en wordt nattend.

Zware zonnebrand kan leiden tot een zonnesteek, ook wel zonneslag of insolatie genoemd, die gepaard kan gaan met een ziektegevoel, draainissen en bewustzijnsverlies.

Hoe ontstaat zonnebrand?

Hoe gevoelig u bent voor zonnebrand hangt af van verschillende individuele factoren. Eén van de belangrijkste factoren is uw huidtype.

De gevoeligste personen voor zonnebrand zijn:

 • baby's
   
 • kinderen
   
 • mensen met een bleke huid en veel sproeten
   
 • roodharige mensen
   
 • mensen met veel geboortevlekken

De zon stimuleert de aanmaak van het pigment melanine door de huid. Melanine zorgt ervoor dat men bruint en beschermt zodoende de huid tegen het zonlicht. Mensen met een bleke huid maken weinig melanine aan, zodat hun huid minder goed beschermd is.

Een andere factor is de sterkte van het zonlicht:

 • Het zonlicht is het sterkst rond de middag.
   
 • Het is ook sterker in landen dicht bij de evenaar en in het hooggebergte.
   
 • Denk erom dat uw huid kan verbranden terwijl u skiet: de sneeuw weerkaatst de zonnestralen, die hierdoor sterker worden.
   
 • Hetzelfde effect krijgt u op het water.
   
 • Wees eveneens op uw hoede wanneer er een fikse wind staat: deze koelt uw huid af, zodat u de warmte van de zonnestralen verkeerd inschat.

Opgelet: zelfs als u gemakkelijk bruint, kan uw huid door de zon beschadigd worden en voortijdig verouderen, als u zich te veel blootstelt.

Ook zonnebanken tasten de huid aan.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Burton le 30/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 10h21
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De gevaren van de zon Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h41

De zon doet deugd, op voorwaarde dat u zonnesteken vermijdt, zodat uw huid niet vroegtijdig veroudert en u geen huidkanker krijgt. Met andere woorden: overdaad schaadt. Vandaar enkele gedragsregels.

Nieuws onder de zon ... Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

De zon is tegelijk bron van leven en vijand van onze huid. Het is belangrijk dat in te zien. Ziehier een bondige gids voor vakantiegangers… en anderen! Kwestie van op een verstandige manier te bruinen…

Uw zonnepaspoort voor de zomer Gepubliceerd op 30/06/2016 - 12h36

Eindelijk is de zon er! Iedereen wil er natuurlijk van profiteren ... Dat kan, maar niet om het even hoe. Een overzichtje van hoe u optimaal en zonder risico kunt zonnen.

Meer artikels