PUBLICITÉ

Hoe verzorg ik wratten?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/08/2012 - 09h17
-A +A

Wratten zijn ongevaarlijk, maar wel besmettelijk.

Soms geven ze hinder en ze zijn ook niet bepaald esthetisch. Hoe raakt u ze kwijt?

Welke behandelingen bestaan er momenteel voor wratten?

PUB

Wanneer moet u een wrat verzorgen?

Wratten zijn kleine vergroeiingen van de huid die sterk kunnen verschillen in grootte en aantal. Sommige wratten groeien in groepjes, andere afzonderlijk. Vaak verschijnen ze op de voetzolen of op de handen.

Wratten komen heel veel voor bij kinderen en jonge volwassen.  Ze zijn goedaardig en verdwijnen meestal na enkele maanden vanzelf.

Maar soms zijn ze hardnekkig, breiden ze zich uit en geven ze behoorlijk wat hinder. Bovendien bestaat het gevaar dat andere mensen besmet raken. In dat geval moet u ingrijpen en ze laten verwijderen.

Goed om te weten: condyloma of vijgwratten zijn genitale wratten..Ze lijken op gewone wratten maar nestelen zich rond de vulva of schaamspleet, de anus en de penis. Ze behoren tot de seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

Wratten: behandeling door de huisarts of een dermatoloog

De arts kan vaststellen dat het wel degelijk om wratten en niet om condyloma (vijgwratten) gaat. Na de diagnose kiest hij de meest geschikte behandelingsmethode:

  • Verwijderen van de wrat met een curette (schraper), een operatiemesje of met een elektrisch toestel.
  • Wegbranden van de wrat met salicylzuur.
  • Verschroeien door koude met vloeibaar stikstof (cryotherapie).
  • Verschroeien met de laser.

Opgelet: voor sommige van deze behandelingen zijn meerdere sessies nodig.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 09h17

Le guide de l’automédication, Editions Vidal. 1001 remèdes maison, Éditions Sélection Reader’s Digest, Secrets des médecines alternatives, Éditions Sélections Reader’s Digest, Médicaments sans ordonnance, Pr Jean-Paul Giroud, Éditions de la Martinière.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ