PUBLICITÉ

Hoe vertelt u uw kind... dat er nog een kleintje bijkomt?

Gepubliceerd door Psychonet Production op 13/05/2003 - 00h00
-A +A

De komst van een tweede kind is altijd wat verwarrend voor het eerste: de rollen worden opnieuw verdeeld en het moet zijn plaats in de groep opnieuw definiëren. Hoe kan u de situatie minder dramatisch maken? De raad van Stéphane Szerman, psychotherapeut, auteur van de "Guide du bien-être", Ed. Robert Laffont.

PUB

Wie is die indringer die ik liever niet zou zien?

De komst van een tweede kind is een heel verwarrende gebeurtenis voor de oudste. Een heel natuurlijke angst volgens Stéphane Szerman: "Je gaat van drie naar vier. De driehoeksverhouding tussen het kind, zijn vader en zijn moeder verdwijnt. Het kind krijgt het gevoel niet langer het "centrum" van het gezin te zijn en het wordt bang dat het de liefde van zijn ouders zou verliezen. Het heeft de indruk dat het zijn rechten verliest. " In het licht van de komst van de nieuweling, kan de oudste achteruitgaan: "Dat is psychologisch een heel natuurlijk proces," legt Stéphane Szerman uit. Het kind beseft immers dat het de babystatus is die alle aandacht naar zich toetrekt en dus probeert het er zelf ook weer eentje te worden. " Uiteraard zal de vorm die deze regressie zal aannemen, afhangen van de leeftijd van het oudste kind. "Rond twee à drie jaar zal het kind bijvoorbeeld opnieuw gaan kruipen of tijdelijk geen vooruitgang meer boeken in de manier waarop het zich uitdrukt," aldus Stéphane Szerman. Op tien jaar zal het veeleer niet langer zijn best doen op school. "

Praten en relativeren

De oplossing om de gebeurtenis goed door te komen? Praten. "Je moet relativeren wat voor de oudste een heel belangrijk feit kan zijn," onderstreept Stéphane Szerman. En dat moet gebeuren vóór het nieuwe kindje er is. "Je moet de oudste voorbereiden op wat er nog niet is, hem de echografie tonen, hem zo nodig de ademhaling van het kind in de buik van de moeder laten horen met een stethoscoop. " Voor de allerkleinsten moeten de ouders een inspanning doen om meer tijd met hen door te brengen en op een regelmatige manier bevoorrechte momenten in te lassen: "Op taalvlak werken symbolen en metaforen heel goed. Ik gebruik vaak het fragment van de Kleine Prins met de vos. Dat beeld geeft hen de mogelijkheid aan hun gevoelens te wennen. Het belangrijkste is dat aan het kind wordt getoond dat het de liefde die het vroeger kreeg, zeker niet verliest, maar dat die liefde, die onveranderd blijft, alleen een nieuwe kleuring krijgt. "

Gepubliceerd door Psychonet Production op 13/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De komst van een broertje of zusje Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een broertje of zusje is het mooiste wat je een kind kunt schenken. Toch liggen de zaken niet altijd zo eenvoudig. Jaloezie en agressiviteit kunnen de kop opsteken, en dat is niet meer dan normaal. Het komt erop aan de oudste uit te leggen dat iedere...

Reis naar Arcadië Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Arcadië is geen denkbeeldig land, maar reëel dankzij het werk van een groep mensen aan de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc die een ontvangstruimte hebben gecreëerd voor de broers en zussen van zwaar zieke kinderen. Ze hebben de Care for People-pr...

Meer artikels