PUBLICITÉ

Hoe vermijdt u blessures?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 10/05/2005 - 00h00
-A +A

Elke sportblessure is het gevolg van een vreemde mengeling van pech, genetische voorbestemdheid en levensstijl.

PUB

Aan pech en ons genetisch materiaal kunnen we uiteraard niets doen. Wat we wél kunnen veranderen, is onze levensstijl. Onze voeding bijvoorbeeld. Heel wat voedingstekorten verzwakken het bewegingsapparaat, en een onevenwichtige voeding leidt vroeg of laat tot problemen. Vandaar dat u afwisseling moet nastreven en u niet te veel mag laten leiden door de dieettrends van het ogenblik. Sportdiëten zijn wellicht zeer doeltreffend om excessen te bestrijden (met andere woorden: te zeggen wat we niét mogen eten), maar laten ons op onze honger zitten als het erop aankomt goed voedingsadvies te geven (wat we wél moeten eten). Elke sporter moet de eetgewoonten aankweken die bij hem passen, en elke "eetdictatuur" is te mijden als de pest.

Een verkwikkende slaap

Ook slaap is van cruciaal belang. Slaaptekort of slecht slapen verstoort het endocriene systeem, waardoor er zich kleine spierletsels ophopen die de voorbode zijn van zware spierscheuren en verminderde reflexen. Bij overbelasting kan een volkomen onschuldige beweging heel nare gevolgen hebben. Sommige blessures zijn trouwens perfect voorspelbaar! In de skioorden zijn de dokters het gewoon dat de wintersporters de derde dag problemen krijgen. Die zijn typisch voor gejaagde stedelingen die de eerste twee dagen veel te hard van stapel lopen en letterlijk hun bijnieren uitputten door de combinatie van zware inspanningen en ernstige mentale stress (angst om te vallen). En 's nachts slapen ze slecht doordat de grote hoogte lichte intracraniële hypertensie veroorzaakt. Gevolg: de ochtend van de derde dag zijn ze compleet uitgeput en belanden ze uiteindelijk in de sparren! Dat heeft hoegenaamd niets met pech te maken: voldoende slaap blijft een noodzakelijke voorwaarde voor een goede gezondheid.

Leve soepelheid

Na voeding en rust nog een woordje over stretchoefeningen. Zeker, we hebben allemaal een soort soepelheidskapitaal voor elk gewricht. Maar we kunnen dat kapitaal instandhouden en vermijden dat onze spieren te kort worden, wat ons beperkt in onze bewegingen en bovendien het risico op ongevallen verhoogt. Stretchen stimuleert trouwens de recuperatie na zware inspanningen. Let er alleen op dat uw spieren voldoende warm zijn als u ermee begint.

Tot besluit van dit korte overzicht van de indirecte oorzaken van blessures nog een laatste punt over de algemene fysieke conditie. Van nature zijn alle inspanningen fysiologisch. Alles hangt af van het inspanningsvermogen van de atleet. De sporter moet zich telkens de vraag stellen of hij zichzelf niet overbelast en of hij wel voldoende voorbereid is. Zo niet begint u er beter niet aan, zeker niet als u ziek bent. De medische wereld maakt zich steeds meer zorgen over het toenemende aantal gevallen van pericarditis (ontsteking van het hartzakje), vaataccidenten en andere ernstige aandoeningen die veroorzaakt worden door toch te sporten als je grieperig of verkouden bent. We kunnen het niet genoeg herhalen: als u moet hoesten of koorts hebt, moet u verstek laten gaan in plaats van te denken dat eens flink zweten volstaat om alle microben te doden.

Eet afwisselend, slaap voldoende en vergeet niet te stretchen. En leg de lat niet te hoog voor uzelf. Dat zijn de belangrijkste tips om lang te kunnen blijven sporten. En vergeet vooral niet dat sporten weliswaar gepaard kan gaan met een hele rist spier- en gewrichtsprobleempjes, maar tegelijk uitstekend beschermt tegen zware gezondheidsklachten!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 10/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kunnen we ons 'gelukskapitaal' verhogen? Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

Door het gedrag en de persoonlijkheidskenmerken van geluksvogels (in vergelijking met de zogenaamde pechvogels) te ontleden, toont dr. Wiseman, psycholoog, aan dat geluk niets te maken heeft met magie of met goddelijke gaven. Geluk hebben in het leve...

Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Relaxatie, ook bij u thuis! Gepubliceerd op 08/05/2015 - 11h58

We hoeven niet per se de fitnesscentra of de wellnesscentra af te lopen om aan relaxatie te doen. Ook thuis kunnen we ons ontspannen! We moeten alleen weten hoe...

Meer artikels