PUBLICITÉ

Hoe verloopt de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h44
-A +A

Verschillende ziektes vertonen de typische symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Buikklachten zoals buikpijn en een ­opgeblazen gevoel kunnen ook  wijzen op een ontstekingsziekte, coeliakie (een stofwisselingsziekte) of zelfs karteldarmkanker. Hoe komt men dan tot de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom? We hadden hierover een gesprek met prof. Philippe Ducrotté, maag-darmspecialist aan het CHU Rouen.

PUB

Prikkelbaredarmsyndroom of inflammatoire darmziekte?

De symptomen waarmee mensen die met buikklachten kampen naar de dokter gaan, zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, transitproblemen, diarree of constipatie, of afwisselend de twee. “Bij dit soort klachten zijn meerdere diagnoses mogelijk. De diagnose van prikkelbaredarmsyndroom wordt het vaakst gesteld. In Frankrijk kampt zo’n 5% van de bevolking met deze ziekte, het merendeel vrouwen”, aldus prof. Philippe Ducrotté. “Maar het kan ook gaan om een zogenaamde organische pathologie, dat zijn objectieve letsels in het spijsverteringskanaal.”

Aan die mogelijkheid wordt gedacht als de patiënt bij de ondervraging symptomen vermeldt zoals gewichtsverlies en de aanwezigheid van bloed in de stoelgang. Dat is ook het geval bij het voorkomen van specifieke familiale antecedenten van inflammatoire ziektes zoals de ziekte van Crohn. Een familiaal antecedent van darmkanker zou ook kunnen wijzen op een familiale vorm van kanker van het spijsverteringsstelsel, eerder dan op het prikkelbaredarmsyndroom. Ook klachten van diarree en een opgeblazen gevoel tot slot kunnen wijzen op coeliakie, een allergie voor gluten.

Er zijn dus alles samen vier mogelijke diagnoses: het prikkelbaredarmsyndroom, karteldarmanker, een inflammatoire darmziekte of coeliakie. 

Wanneer zijn aanvullende onderzoeken nodig?

Volgens prof. Ducrotté zijn er andere criteria waar naar gekeken moet worden, zoals de leeftijd van de patiënt. “Bij mensen jonger dan vijftig jaar is het risico op darmkanker bijvoorbeeld kleiner, terwijl er tussen 20 en 30 jaar een eerste frequentiepiek bestaat voor inflammatoire darmziektes. Ook het klinisch onderzoek heeft hier een plaats. Zo kan palpatie van de buik lokale symptomen helpen opsporen die wijzen op een chronische ontstekingsziekte van de darmen.”

Bij twijfel kan men nog aanvullende onderzoeken doen, zoals een endoscopie van het spijsverteringskanaal of een bloedafname om een inflammatoire aandoening, bloedarmoede en dergelijke uit te sluiten. 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 30/10/2015 - 09h45 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h44

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van prof. Philippe Ducrotté, maag-darmspecialist aan het CHU Rouen, lid van de “Société française de gastroentérologie“.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Biopsie: waarvoor dient het? Geüpdatet op 06/04/2016 - 10h19

U bent op consultatie geweest bij uw arts en daarbij heeft hij beslist een biopsie te laten uitvoeren. Komt het woord bij u aan als een koude douche? Geen paniek, een biopsie is niet per se synoniem met ziekte . Bij dit onderzoek wordt een klein stuk...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels